Dicționar auto – „A”

auto

Dicționar auto – „A”

ABS – acronim pentru Antilock Breaking System. Se referă la un sistem modern de blocare a roților la frânare pentru a oferi mai multă siguranță în timpul condusului. Sistemul a fost creat pentru a ajuta șoferul atunci când conduce în conditii de carosabil ud sau înghețat, oprind mașina din a derapa la frânare.

ACC – Adaptive Cruise control – termen folosit pentru tehnologia modernă ce permite autoturismelor să se adapteze automat în funcție de distanța față de ceilalți participanți la trafic, astfel încât să se păstreze distanța minimă recomandată.

Acostament – Fâșie laterală din platforma unui drum, de obicei nepavată, situată la marginea părții carosabile.  Acostamentul este cunoscut și drept bandă de urgență.

Admisia de aer –  face referire la aerul care este folosit în momentul arderii combustibilului. Admisia poate fi modificata la service-urile specializate și firmele de tuning pentru o performanță mai bună a motorului.

Airbag –  sistem de siguranță care are drept scop protejarea pasagerilor în caz de accident. Acesta este realizat dintr-un sac de nailon ce se umflă automat în momentul impactului, împiedicând contactul violent cu părțile tari ale autovehiculului.

Dicționar auto

All Wheel Drive  – sistem de tracțiune integrală în care fiecare roată în parte este acționată direct de motor. Acest tip de sisteme sunt concepute pentru zonele accidentate și pot traversa orice tip de teren având o aderență excelentă inclusiv pe zăpadă sau gheață.

Alternator –   dispozitiv electromecanic care are rolul de a converti energia mecanică în energie electrică. Termenul de alternator este folosit cu referire la dispozitivele rotative de mici dimensiuni acționate de motoarele cu ardere internă ale automobilelor și alte tipuri de motoare cu ardere internă.

Ambreiaj –  sistem prin care se transmite energia de la cutia de viteze spre roți, generând mișcarea de rotație și este folosit în angrenajele cu două axe de rotație.

Ampatament – termen auto care face referire la distanța dintre puntea față și puntea spate.

Antifonare – Reducerea zgomotului perceput în habitaclu de către șofer și pasageri

Dicționar auto

Antigel -lichid folosit pentru răcirea motorului împreună cu apă distilată. Antigelul are un circuit închis prin motor cu scopul de a prelua căldura pe care o trece prin radiator unde se disipează.

Anvelopă – este o bucată toroidală din cauciuc care este se găsește la roțile de la diferite vehicule și mașini. Este montată pe jantă. Funcția sa principală este de a permite un contact adecvat de aderență și frecare cu pavajul, permițând accelerația, frânarea și conducerea vehiculului.

Arborele cotit  – (numit și vilbrochen), transformă mișcarea rectilinie a pistonului, prin intermediul bolțului piston și pendularea bielei, în mișcarea de rotație. Alternativ, arborele cotit transmite mișcarea de rotație (la compresoare cu piston și pompe cu piston) la bielă.

Arcul elicoidal reprezintă bara din metal elastic, în formă de spirală, care poate fi comprimată sau extinsă fără a suferi o deformație permanentă. Este folosit pentru a izola vehiculul de drum. Arcurile elicoidale sunt de preferat față de cele plane și sunt folosite mai ales ca arcuri de suspensie.

Autostradă – drum național destinat exclusiv traficului auto cu elemente ce permit circulația la viteze mari în condiții de maximă siguranță.

Sursa

Adaugati comentariu