Ce amendă iei dacă parchezi pe trotuar?

parcare pe trotuar

Trotuarele sunt pline de mașini parcate, de șoferi neatenți care îi claxonează pe pietoni în drumul spre locul de parcare inventat. Dar au dreptul să circule și să parcheze pe trotuar?

Trotuarul este – conform Codului Rutier – spațiul longitudinal situat in partea laterala a drumului, separat în mod vizibil de partea carosabilă prin diferență sau fără diferență de nivel, destinat circulatiei pietonilor.

Era să cadă cu mașina din parcare. Operațiune de salvare impresionantă

Mai mult, articolul 72 alineatul (1) din Codul Rutier arată că pietonii sunt obligați să se deplaseze numai pe trotuar, iar, în lipsa acestuia, pe acostamentul din partea stângă a drumului, în direcția lor de mers. Astfel, vor putea observa mașinile care se îndreaptă către ei din față.

Când și acostamentul lipsește, pietonii sunt obligați să circule pe aceeași parte a drumului, cât mai aproape de marginea din partea stângă a părții carosabile.

Totul pare clar pentru pietoni, dar cum este pentru șoferi și mașini?

Tot articolul 72 arată că – începând din data de 21 ianuarie 2017 – este interzisă ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate, iar când aceasta este permisă, conform indicatoarelor sau marcajelor, lătimea minimă a trotuarului lăsat la dispozitia pietonilor trebuie să fie de cel puțin un metru. Mai simplu, nu ai ce căuta pe trotuar dacă nu există indicatoare care să arate că acolo sunt amenajate locuri de parcare. Măsura este inclusă în Hotărârea de Guvern nr. 956/2016.

O șoferiță cere iertare pentru parcare: „Am parcat ca o… „

Anterior, legea permite parcarea pe trotuar și în absența marcajelor și indicatoarelor, singura condiție fiind aceea de a le lăsa pietonilor un spațiu de un metru.

Trebuie să știți că, dacă ajungeți cu mașina pe trotuar, deși acolo nu există o parcare amenajată, oprirea neregulamentară se sancționează cu o amendă între 290 și 435 de lei, plus două puncta de penalizare, iar pentru staționare neregulamentară, se aplică o amendă de 580 sau 725 de lei, plus trei puncta de penalizare.

Adaugati comentariu