Volvo livrează primele mașini autonome

Volvo mașini autonome

Volvo a demarat un proiect ambițios, în cadrul căruia va livra 100 de mașini autonome unor clienți de rând din Goteburg, Suedia.

Acasă la Volvo, clienții vor conduce prototipurile în condiții de zi cu zi, inclusive pe rute prestabilite de 50 de kilometri, acolo unde vehiculele vor putea fi utilizate în modul autonom fără nicio intervenție umană.

Volvo mașini autonome (5)

Volvo a livrat deja prima mașină autonomă, un XC90, unor familii care participă la acest proiect, Hain și Simonovski. Reprezentanții producătorului auto explică faptul că este vital să implici oameni de rând în acest proiect de dezvoltare a tehnologiei de rulare autonomă. Alte trei familii se află pe lista de așteptare și își vor primi mașinile care se conduc singure la începutul lui 2018. Pe parcursul următorilor patru ani, 100 de oameni vor fi implicați în proiectul desfășurat sub denumirea “Drive Me”. Volvo plănuiește să demareze programe similare și în alte țări, Marea Britanie și China aflându-se și ele pe listă.

Volvo mașini autonome (2)

Volvo speră să lanseze prima mașină autonomă în 2021, cu abilități de rulare autonomă de nivelul 4, ceea ce înseamnă că va putea gestiona diverse situații de trafic, la fel cum o fac prototipurile din cadrul proiectului “Drive Me”. Un șofer trebuie să se afle însă la volan, pentru a prelua controlul atunci când computerul de bord are nevoie de asistență.

Pentru a-și dezvolta tehnologia, Volvo lucrează cu gigantul Uber, dar și cu o companie suedeză, Autoliv, furnizoare de sisteme de siguranță, implicată în proiect pe partea de software. Parteneriatul companiior scandinave va putea livra tehnologia pentru mașini autonome și altor companii, atunci când aceasta va fi gata.

Adaugati comentariu