Se caută mașina! Pe urmele lui Lotus Mark I, prima mașină a companiei britanice

Lotus Mark I

Lotus aniversează 70 de ani de existență, dar lipsește tocmai sărbătoritul. Constructorul britanic a lansat o campanie de căutare a primei sale mașini, Lotus Mark I, produsă în 1948.

Lotus Mark I a văzut lumina zilei într-un garaj din Londra. Prima mașină din istoria Lotus a fost construită de către Colin Chapman, inginer, inventator și, evident, fondator al companiei producătoare de mașini.

Odată ce a finalizat construcția mașinii, Chapman a înscris-o într-o serie de evenimente. Competiții, expoziții, la toate a primit reacții exclusiv pozitive și chiar trofee în semn de recunoaștere a design-ului interesant și performanțelor automobilului.

Un Logan a făcut praf un Lotus Elise

La acea vreme însă, fondatorul companiei nu știa că Lotus avea să devină un brand cunoscut la nivel global. Așa că a vândut mașina în 1950 și și-a concentrat toate resursele în vederea realizării unui model nou, Mark II.

O reclamă la Mark I apăruse în revista Motor Sport, iar mașina a fost vândută pentru suma de 177 de dolari în noiembrie 1950. Colin Chapman nu știa absolut nimic despre cumpărător, în afara faptului că venise din nordul Angliei ca să-și ia acasă noul vehicul.

Lotus Mark I 2

De atunci, Chapman i-a pierdut urmele lui Mark I, în ciuda eforturilor sale ulterioare de a o găsi, mașina pare să fi dispărut, pur și simplu. La 36 de ani de la moartea celui care a construit-o, compania încă încearcă să-i îndeplinească dorința și să găsească mașina. Sunt șanse mari însă, ca Mark I să fi ajuns de multă vreme la fiare vechi.

Jerry Seinfeld vinde o bestie verde – Lotus Exige S

De-a lungul timpului, Lotus Mark I a fost reconstruit, iar Austin Seven este dovada. Însă Austin-ul a primit un șasiu ranforsat și o caroserie din elemente ușoare, care pot fi îndepărtate și înlocuite cu ușurință.

Fiul lui Colin Chapman, Clive, spune că “Mark I este Sfântul Graal al istoriei Lotus” și îi roagă pe cei care pot da informații despre mașină să ofere o mână de ajutor.

Adaugati comentariu