Programul Prima Masina continuă și în 2018, deși a fost un proiect ratat din start

Programul Prima Mașină, rezervat exclusiv persoanelor fizice, o ia de la capăt în 2018, deși în anii precedenți, din lipsă de mediatizare și din cauza condițiilor precare, a fost ignorat de tineri. Doar 269 de români au apelat la creditul Prima Mașină în primii trei ani.

În 2018, Guvernul a alocat fonduri și mai mici pentru programul care trebuia să-i încurajeze pe tineri să apeleze la program, alocând doar 10 milioane de lei, o sumă de cinci ori mai mică față de 2016. Versiunea pentru mașini a programului „Prima Casă” a fost accesată de numai 269 de români în cei trei ani de existență. Anul trecut, doar 55 au apelat la aceasta.

Condițiile de creditare impun un avans de 5% din prețul de achiziție, iar perioada maximă de rambursare este de cinci ani, deși dealerii auto au cerut prelungirea acesteia până la șapte ani. Dobânda nu este însă mult mai avantajoasă decât cea oferită în cazul unui credit auto. Garanția acordată de Stat pentru credite va fi, în continuare, de 50%. Prețul mașinii achiziționate nu trebuie să depășească astfel 50.000 de lei plus TVA (11.000 de euro).

Cel care achiziționează mașina trebuie să achiziționeze și o poliță full CASCO fără franșiză pe toată durata rambursării, care acoperă total sau parțial furtul sau diverse daune.

Adaugati comentariu