Prima amendă pentru viteză din istorie – Vezi cu cât mergea mașina

amendă de viteză

Mâna sus cine nu a luat niciodată amendă pentru depășirea limitei de viteză! Asemenea penalizări sunt acum la ordinea zilei, dar cu peste 100 de ani în urmă, pentru asemenea abatere, șoferul era pus la stâlpul infamiei. Prima amendă de circulație a fost primită de un domn care rula cu viteza fabuloasă de… 13 km/h.

S-a întâmplat în 1896, iar cel pedepsit a fost Walter Arnold, la volanul unui Arnold Benz Motor Carriage. Un Mercedes al acelor vremuri, care, pentru că fusese comandat de Sir Arnold, vehiculul îi purta numele. Walter Arnold s-a aflat printre primii distribuitori ai brand-ului german în Marea Britanie.

Un ofițer de poliție pe bicicletă l-a urmărit și l-a tras pe dreapta, în timp ce acesta se deplasa pe strada principală din cartierul Paddock Green, Kent, Anglia cu 13 km/h. Limita de viteză în zonă era de 3km/h.

Pentru că a rulalt cu de trei ori viteza admisă în zonă, acesta a fost condamnat la plata unei amenzi să în valoare de un șiling, plus taxele aferente. O liră sterlină ar echivala în zilele noastre cu 20 de șilingi.

Dar ce ghinion pentru Sir Walter Arnold! Legea s-a modificat doar câteva luni mai târziu, când limita de viteză a fost stabilită la 23 km/h. Pasionații de automobile ai vremii, printre care și Walter Arnold, au sărbătorit decizia organizând ceea ce ei au numit la acea vreme, “Cursa Emanicipării”, în cadrul căreia participanții s-au întrecut pe o rută de 108 km de la Londra – Brighton.

Competiția se ține și în zilele noastre, dar poartă denumirea de Cursa Mașinilor Veterane a Clubului Automobilistic Regal. La start se aliniază vehicule construite înainte de 1905.

Mașina celui care a primit prima amendă pentru viteză poate fi văzută în această toamnă, la început de septembrie, la Concursul Eleganței, organizat la Palatul Hampton Court.

Adaugati comentariu