De ce este foarte importantă geometria corectă a roților?

geometria roţilor
De ce este foarte importantă geometria corectă a roților? Ca șofer, cu siguranță nu au fost puține ocaziile în care specialiștii de la service ți-au recomandat ca după schimbarea suspensiei sau a sistemului de direcție al vehiculului să mergi și pentru geometria roților.

Nu numai atunci trebuie să verifici geometria roților, ci ori de câte ori treci printr-o groapă serioasă trebuie să verifici sistemul de direcție.

Ce este geometria roților?

Geometria roților este un mecanism de ghidare al mașinii, definit de 3 unghiuri : de cădere, de convergență și de fugă. Când toate acestea sunt reglate, roțile trebuie să fie perpendiculare pe sol și paralele între ele. Pentru că, în caz contrar, se vor uza anvelopele, iar motorul va fi suprasolicitat, fapt ce duce la un consum mai mare de carburant.

Cu alte cuvinte, geometria corectă a roților reduce devierile de direcție și deplasarea în lateral a mașinii, îmbunătățind în mod semnificativ stabilitatea mașinii pe drum drept sau în viraje.

Care sunt unghiurile importante în geometria roților?

Primul este unghiul de cădere. Acesta se formează atunci când roata este privită din față sau din spate. Unghiul de cădere pozitiv apare atunci când roțile au o înclinare în exteriorul mașinii. Unghiul de cădere negativ apare când partea inferioară a roții este înclinată spre exteriorul mașinii, ceea ce va duce la uzura anvelopelor.

Unghiul de convergență înseamnă diferența distanței dintre partea anterioară și posterioară a două roți aflate pe aceeași osie, în momentul în care mașina este privită de sus. Unghiul de convergență determină comportamentul mașinii în viraje. Convergența pozitivă duce la apariția comportamentul subvirator în viraje, pe când cel negativ este răspunzător pentru supravirare.

Unghiul de fugă se observă în momentul în care mașina este privită din lateral, unde se formează între axa pivotului și axa ce cade perpendicular pe sol. Unghiul de fugă pozitiv oferă stabilitate autovehiculului, oferind și înclinarea necesară în timpul virajelor.

Când trebuie verificată geometria roților?

Sunt multe situații în care este indicat să faci asta. Cel mai important este să verifici dacă simți că volanul mașinii nu stă drept, ci tinde să o ia către stânga sau dreapta.

Dincolo de asta, geometria roților se recomandă a fi verificată și în următoarele situații:

  • Lovirea de un obstacol;
  • Trecerea peste o groapă adâncă;
  • Uzura anormală a anvelopelor;
  • Volanul nu se repoziționează ușor după un viraj;
  • Volanul tinde să o ia stânga sau dreapta, deși deplasarea se face în linie dreaptă;
  • S-au înlocuit la service elemente de direcție sau suspensie;
  • Ai achiziționat un set nou de anvelope și vrei să aibă durată lungă de viață,

Cât costă și cât durează geometria roților?

Geometria roților durează maximum 30 de minute și costă până în 200 de lei, chiar și la cel mai scump service auto. Este o operațiune comună care, realizată la timpul ei îți va oferi o mulțime de avantaje în timp, precum: economii lunare la combustibil, economii de bani și timp legate de piesele auto și timpul petrecut în service, durata mai mare de viață a anvelopelor, conducerea lină a mașinii.

Care e diferența dintre geometria roților și echilibrarea acestora?

Dacă aceasta presupune verificarea și ajustarea unghiurilor pe care roțile le formează, echilibrarea acestora înseamnă reducerea vibrațiilor la viteze ce depășesc 100 de kilometri pe oră, vibrații cauzate de dezechilibrul masei mașinii pe suprafața de rulare.

Adaugati comentariu