Cum să-ți dezgheți mașina rapid

Freezing rain sau ploaia îngheţată, este un fenomen meteorologic destul de rar ce apare în lunile de iarnă, în care, picăturile de ploaie îngheaţă instantaneu la atingerea solului sau obiectelor cu temperaturi negative de la sol.

Mai precis, aerul rece, mai greu, se dispune la suprafaţa solului iar aerul cald, mai uşor se ridică în straturile superioare ale atmosferei. Atunci când plouă, picăturile de ploaie nu îngheaţă până în apropierea solului datorită straturilor calde de aer prin care trec. Fenomenul de freezing rain provoacă perturbări grave în domeniul transporturilor aeriene sau terestre, precum şi în domeniul trasportului energiei electrice (liniile aeriene de transport a energiei electrice).

În aceste zile și șoferii se confruntă cu numeroase probleme. Mașina înghețată este una dintre ele, iar dezghețarea acesteia presupune, timp și atenție.

Iată ce recomadără fac specialiștii:

  • Nu forţa uşile, pentru că se pot rupe chederele.
  • Folosește fie un spray special pentru dezgheţare, fie lichid de parbriz special pentru iarnă sau spirt. Toarnă lichidul şi aşteaptă să-şi facă efectul.
  • Nu folosi apă fierbinte, se pot sparge geamurile ori poate sări vopseaua!
  • Porneşte motorul şi dă drumul la încălzire. Atenţie, dacă ai senzor de ploaie, dezactivează- l, altfel s-ar putea să pornească ştergătoarele, iar dacă sunt îngheţate, se vor deteriora foarte uşor (pentru a evita îngheţarea lor, lasă-le ridicate sau scoate-le peste noapte).
  • Dezgheaţă parbrizul cu spray special sau cu lichid de parbriz.
  • Când gheaţa începe să se înmoaie, îndepărteaz-o cu racleta. Atenţie, nu utiliza racleta şi pentru caroserie – se poate zgâria vopseaua.
  • SFAT: Ca să nu mai îngheţe parbrizul, foloseşte folia specială – gheaţa se va forma deasupra ei, iar parbrizul va rămâne curat.
  • O soluţie mai comodă, dar şi mai costisitoare este instalarea unui sistem de pornire a motorului prin telecomandă: cu ajutorul lui poţi începe dezgheţarea maşinii în timp ce eşti în casă şi fără să deschizi uşa autoturismului.

Surse. observatorulph.ro 

Adaugati comentariu