Calendarul Pirelli 2013 de Steve Mc Curry prezentat la Rio

Calendarul Pirelli 2013 a fost prezentat săptămâna trecută la Rio de Janeiro, la „Pier Mauá”, depozitele din portul vechi al „Orașului minunat” („Cidade Maravilhosa”).

Creatorul celei de-a 40-a ediții a Calendarului („The Cal™”) este Steve McCurry, unul dintre cei mai renumiți fotografi din lume, care relatează recenta transformare socială și economică a Braziliei. Opera lui sărbătorește frumusețea și culorile care reprezintă sufletul acestei magice țari sud-americane, care este în prim-planul Calendarului Pirelli pentru a treia oară, după ediția din 2005 a lui Patrick Demarchelier și ediția lui Terry Richardson din 2010.

În cele două săptămâni cât a durat să fotografieze Calendarul pe străzile și favelas din Rio, McCurry a făcut una dintre călătoriile sale fascinante de descoperire, surprinzând povești, experiențe și trăsături ale oamenilor și pământurilor îndepărtate. Calendarul Pirelli 2013 își spune poveștile prin intermediul fețelor desenate în graffiti și oamenilor obișnuiți, precum și prin intermediul fotomodelelor din acest an, a căror trăsătură comună este un angajament puternic pentru fundații, proiecte umanitare și organizații non-guvernamentale.

„Am încercat să înfățișez Brazilia, peisajul său, economia și cultura, împreună cu elementul uman”, a spus McCurry. „Aceasta a fost povestea pe care am vrut să o spun prin lentila mea. Pentru mine fotografia este un important mijloc de expresie pentru a spune povești mari și mici ale vieții de zi cu zi”. În fundal, Rio este plin de viață, cu cartierele sale istorice, cum ar fi Lapa și Santa Teresa, ale sale favelas, baruri și cluburi de noapte, piețele sale, centre de dans și săli de sport, școli și stații de autobuz. Orașul apare foarte autentic, foarte diferit de stereotipurile obișnuite. „Am mers foarte mult pe străzi, uitându-mă la toate aceste momente ale vieții de zi cu zi și făcând o mulțime de poze”, a spus McCurry. „Eu sunt în căutarea momentului de trecere, atunci când imaginea dezvăluie un pic de tensiune.”

McCurry, înarmat cu anii săi de experiență de călătorie și ghidat de o curiozitate înnăscută, a intrat în spiritul orașului Rio și s-a deschis pe sine către oamenii acestuia, care îi ofereau chipuri și stări de spirit. Calendarul alternează portretele de modele și actrițe cu imagini ale oamenilor obișnuiți: un boxer tânăr antrenându-se, o vânzătoare de fructe la piață, dansatori de samba, maeștri de capoeira practicându-și arta, o femeie făcând jogging, un profesor de artă, un turist la un muzeu, o secretară uitându-se pe fereastră, niște îndrăgostiți plimbându-se împreună la apus de soare. Aceste scene de viață obișnuită și nu atât de obișnuită povestesc evoluția unei națiuni care se află în schimbare fără a-și pierde adevărata fire și trăsăturile care o fac unică.

„Aș spune că sunt un fotograf de stradă care fotografiază „situații găsite”. Poți fotografia nuduri oriunde. Dar aceste modele sunt îmbrăcate și fiecare dintre ele are propria ei operă de caritate. Ele sunt persoane idealiste și care au un scop. Așa că am vrut să le fotografiez într-un loc special, iar Rio a fost perfect pentru aceasta”, adaugă McCurry.

Există 34 de imagini color în Calendarul Pirelli 2013, legate împreună într-un calendar-carte: 23 de portrete de actrițe și modele, nouă imagini care prezintă fragmente din viața de zi cu zi, și două fotografii compuse în întregime din graffiti și picturi murale. Acestea sunt o evocare a expresiei artistice populare, care au atras atenția lui McCurry prin capacitatea lor de a reflecta aspectele sociale pe care el le interpreta, și au devenit fundal în multe fotografii.

Calendarul prezintă 11 modele, actrițe și cantărețe: brazilienele Isabeli Fontana (care a apărut în ediția lui Bruce Weber din 2003 a Calendarului Pirelli, în ediția din 2005 a lui Patrick Demarchelier, în ediția lui Peter Beard din 2009, în ediția lui Karl Lagerfeld din 2011 și în calendarul lui Mario Sorrenti din 2012) și Adriana Lima (de asemenea prezentă în ediția lui Patrick Demarchelier din 2005), actrița Sonia Braga și cântăreața Marisa Monte; actrița italiano-egipteană Elisa Sednaoui, fotomodelul ceh Petra Nemcova, fotomodelul tunisian Hanaa Ben Abdesslem, fotomodelul etiopian Liya Kebede și modelele americane Karlie Kloss, Kyleigh Kuhn și Summer Rayne Oakes.

Adaugati comentariu