Cât de rapid este un șoim în linie dreaptă? Cam cât o mașină, demonstrează un documentar BBC Earth difuzat săptămâna trecută. Pasărea răpitoare se ia la întrecere cu un Bentley Continental GT.

Mașina și șoimul prădător iau startul în cursa inedită, desfășurată pe o pistă de decolare. Dar automobilul decapotabil are un avans de câteva zeci de metri. Cel aflat la volan crește progresiv viteza, iar bordul arată pe rând 37 mph (60 km/h), apoi 50 (80 km/h), până la 60 (94 km/h). Imaginile surprinse de operatorii BBC și de drona controlată de tehnicienii televiziunii arată că acesta este momentul în care șoimul prinde din urmă mașina cu motor V8 și peste 500 CP și își primește recompensa.

Cursa s-a terminat la mai puțin de 100 km/h, dar șoimul de tundră este cea mai rapidă pasăre răpitoare, iar în picaj, poate ajunge chiar și la viteza uluitoare de 400 km/h. Bentley Continental GT atinge 300 km/h. În linie dreaptă însă, viteza prădătoarei este limitată la ceea ce arată imaginile, pentru că vântul i se opune. În plus, curentul produs de mașină reprezintă un obstacol.