10 sfaturi utile pentru pietoni

Aproape 600 de pietoni au murit anul trecut în accidente rutiere, dar vina nu este întotdeauna a șoferilor. Traversarea neregulamentară, neatenția și indisciplina duc, din păcate,  de cele mai multe ori la accidente. Iată cateva sfaturi utile de care pietonii ar trebui să țină cont pentru a evita situațiile neplăcute.

  1. Traversează doar pe marcajul pietonal, în dreptul indicatoarelor „Trecere pentru pietoni”. Acolo unde sunt instalate semafoare, traversează numai pe culoarea verde a semaforului. Niciodată pe culoarea roșie!!!
  2. Nu staționa pe trecere (zebră), nu te juca, nu defila și nu sta cu ochii în telefon. În Honolulu a fost aprobată o lege conform căreia este interzis să folosești telefonul mobil pe trecere. Această lege va intra în vigoare începând cu 25 octombrie 2017.
  3. În intersecţiile fără marcaj pietonal, traversarea de pe un trotuar pe celălalt se face numai pe la colţul străzii şi numai când prin acel loc nu circulă maşini.
  4. Nu se aleargă pe trecere, dar traversarea se face în pas vioi, pentru a avea timp să traversezi de pe un trotuar pe celălalt.
  5. La sosirea autobuzului, troleibuzului sau tramvaiului stai numai pe trotuar sau refugiile special amenajate, în nici un caz pe partea carosabilă.
  6. După coborârea din mijloacele de transport public, nu traversezi strada prin faţa ori prin spatele acestora.
  7. Nu arunca pe partea carosabilă obiecte sau ambalaje, care ar putea să distragă atenția șoferilor sau chiar să-i încurce.trecere-pietoni-1024x576-599x351
  8. Nu te arunca pe trecere! Așteaptă ca șoferii să oprească, abia după aceea poți traversa în siguranță.
  9. Mergi cu rolele/placa/trotineta pe trotuar, nu pe marginea părții carosabile.
  10. Pietonii surprinși și accidentați ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roșie a semaforului destinat acestora sau a nerespectării altor obligații stabilite de normele rutiere, poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condițiile în care conducătorul autovehicului respectiv a respectat prevederile legale privind circulația în acel sector. 

Sursa Scoalarutiera.ro, sursa foto

Adaugati comentariu