Rugina, bat-o vina! Unde apare prima oară?

Din momentul instalării, rugina este destul de greu de îndepărtat. Dacă intenționezi să cumperi o mașină second hand trebuie să acorzi atenție deosebită acestui aspect, deoarece primele puncte de rugină, sunt foarte greu de observat.

Ce este rugina și cum se formează?

Rugina este produsă exclusiv atunci când fierul sau aliajele feroase sunt supuse contactului cu oxigenul sau cu apa. Aceasta reprezintă o reacţie chimică ce are loc la nivel molecular din cauza sarcinilor diferite. În principiu, există o tensiune scăzută între apă şi suprafaţa fierului. În lipsa oxigenului, totuşi, acest proces se atenuează rapid, deoarece apa este saturată. Însă dacă oxigenul este prezent, acesta preia transportul sarcinii către mediul înconjurător – coroziunea persistă. Prin urmare, îndepărtarea focarului ajută doar dacă ulterior, suprafaţa este protejată împotriva uneia sau, în cel mai bun caz, împotriva ambilor factori. Prezenţa sării accelerează procesul semnificativ, din moment ce sarea creşte conductivitatea apei. (https://wd40.ro/)

Unde apar primele puncte de rugină? Care sunt cele mai vulnerabile părți ale mașinii tale?

  • Aripile față – De ce? Pentru că acolo anvelopa aruncă pietriș și ciupește stratul protector al tablei, adica lacul și vopseaua, ajungând la fierul gol. Asa se instaurează rugina, care începe de la niște puncte mici, abia vizibile, dar care se extinde foarte repede, exact ca o carie dentară. 
  • Pragurile laterale – Acestea pot rugini de la apa care se scurge de pe portiere. De asemenea pietrisul aruncat de roți poate determina zgârieturi care duc în timp la rugină.
  • În zona ștergătoarelor – O cauză este determinată de acumularea apei la baza acestora.
  • Aripile spate
  • Mânerele ușilor  – Pentru că este o zonă cu mai multe orificii și îndoituri, dar și cu mișcare pemanentă. Orice maner la mașină este o zonă predispusă la rugină, pentru că există frecare între piesele de plastic și tabla portierei, lăsând metalul descoperit.

Sursa 

Adaugati comentariu