Nu lăsa crăpătura din parbriz să devină o problemă

Deși parbrizul este compus din 2 sau mai multe straturi rezistente, o simplă ciobitură poate duce la crăparea acestuia. Parbrizul se poate ciobi de la contactul puternic cu o pietricică sau cu un alt corp rigid cum ar fi grindina, țurțurii care se formează iarna etc.

Ciobitura este mică la prima vedere, dar are forma unei stele cu multe colțuri. Aceste colțuri sunt crăpături în devenire. De aici pleacă la început crăpătura care se lungește în timp până când atinge o margine.

Este bine să iei măsuri încă de când observi mica ciobitură ca să eviți crăparea parbrizului. Reparația acesteia costă mult mai puțin decât înlocuirea totală a parbrizului și, înainte de toate iei toate măsurile de siguranță pentru tine,pentru că, în timp crăpătura se mărește și există riscul, ca la viteze mari, parbrizul să se spargă complet.

Curiozități

  • Inamicul număril 1 pentru integritatea parbrizului este schimbarea extremă a temperaturii. Mulți șoferi toarnă apă ferobinte de parbrizul înghețat. E cea mai mare greșeală. În nici un caz nu trebuie să se recurga la această „soluție” pentru că astfel există riscul ca acesta sa se fisureze și să aiba nevoie de înlocuire.
  • Atunci cand un parbriz a fost reparat (pentru că prezenta ciobituri sau fisuri), acesta trece același test de rezistență precum unul nou.
  • la început nu se știa faptul ca un parbriz defect poate fi reparat, acestea fiind inlocuit complet atunci cand prezenta fisuri sau era ciobit. Abia în anul 1990 în SUA a fost descoperită tehnica pentru a repara.
  • 53% dintre fisuri au lungimea peste 30 de cm.
  • Atunci cand o piatră lovește parbrizul, un procent de 10%  dintre situații se soldează cu crăparea acestuia.

Sursa

 

Adaugati comentariu