Produsele Puzzletex realizate de Atelierul de Pânză, un model de economie circulară

Puzzletex

Produsele Puzzletex realizate de Atelierul de Pânză, un model de economie circulară. De când cu pandemia, mulți dintre oameni au fost nevoiți să lucreze de acasă. Pe unii i-a bucurat acest lucru, altora li s-a părut greu.

Pe lângă acest aspect, s-a remarcat și un consum crescut de utilități, o creștere a poluării la nivelul aerului expirat, toate aceste lucruri conducând în cele din urmă către un consum ridicat de resurse. Sunt anumite lucruri pe care le facem pentru a ne proteja (de exemplu: să utilizăm pe cât posibil mașinile personale pentru a ne deplasa și pentru a evita aglomerarea mijloacelor de transport în comun, încălzirea apartamentelor/caselor pentru a ne asigura o temperatură ideală), însă există cu siguranață și obiceiuri pe care le putem reduce (de exemplu: cumpărăturile de haine în exces – multe dintre hainele nepurtate ajung să sfârșească din păcate la groapa de gunoi).

Pentru a evita consumul excesiv și risipa, specialiștii au găsit în timp un model de producție și consum (cunoscut sub numele de „economie circulară”), prin care oamenii extind ciclul de viață al materialelor textile prin repararea, reutilizarea, reciclarea și transformarea vechiilor articole în noi produse cu alte utilizări. Haideți să descoperim împreună o astfel de întreprindere care realizează produse prietenoase cu mediul.

Puzzletex

Un atelier social din București realizează produse sustenabile

Atelierul de Pânză, întreprinderea socială a Asociației ViitorPlus, este un model de business care realizează produse prietenoase cu mediul. Până în prezent, ei au dezvoltat 3 linii de produse (sacoșele din țesătură 100% bumbac nevopsit, netratat și neînălbit, gama de produse Puzzletex și măștile reutilizabile din bumbac). Pe lângă faptul că Atelierul realizează produse prietenoase cu mediul, dorim să mai adăugăm că din 2011, acesta a obținut statutul de unitate protejată autorizată de către Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice), ceea ce înseamnă (conform Legii 448/2006, actualizată în 2020) că 50% dintre angajați sunt persoane cu dizabilități. Pentru mai multe detalii despre întreprinderea cu și despre oameni și mediu, vă recomandăm acest articol scris de noi acum puțin timp.

Gama de produse Puzzletex

Tu în ce îți transporți zilnic strictul necesar?

Puzzletex

Îți recomandăm produsele Puzzletex care sunt realizate de Atelierul de Pânză.

În ce constă mai exact această gamă de produse?

Linia Puzzletex reprezintă, așa cum le place celor de la Atelier să spună, „o dovadă clară de consum responsabil, un efort canalizat în direcția dezvoltării durabile, iar fiecare produs este special și unic”. Printre produsele Puzzletex puteți regăsi următoarele: penare, ghiozdane (de adulți și de copii), borsete, portfarduri, genți (diferite modele, dimensiuni și compartimentări), huse (laptop/tablete), huse pentru ghiveci și sacoșe diverse.

Puzzletex

PuzzletexAtelierul de Pânză a dezvoltat acest concept de produse în anul 2015. Pentru faptul că angajații erau deja specializați în realizarea sacoșele de pânză, bineînțeles că printre primele modele s-au numărat sacoșele și gențile Puzzletex. Treptat, cu răbdare, multă creativitate și fără o pregătire în realizarea unor astfel de produse, echipa a dezvoltat produsele și a  început să le diversifice (acest proces de dezvoltare este valabil și în prezent – de exemplu, borsetele Puzzletex au apărut anul trecut și au ajuns imediat la inimile celor care urmăresc paginile de socializarea și website-ul Atelierului, unde s-au publicat primele modele).

Secretele din spatele produselor

Menționam mai sus că produsele Puzzletex sunt unice. Această trăsătură este dată de procedeul prin care se realizează. În primul rând, materia primă constă în bucăți de metraje rămase neprelucrate pe care Atelierul le primește sub formă de donație de la diferiți furnizori. Aceste metraje pot fi bucăți din draperii, perdele, care au rămas nefolosite. Întrucât bucățile diferă ca dimensiune, croitorii caută cele mai optime soluții prin care le pot reutiliza și transnforma în noi accesorii (în funcție de lungimea metrajului, aceștia își dau seama ce produse pot realizate, câte bucăți, astfel încât pierderile de materiale să fie minime sau deloc). De aceea, niciun produs nu va semăna niciodată 100% cu un altul realizat din același metraj.

Puzzletex

Cei mai încântați de aceste produse sunt clienții care înțeleg conceputul din spatele realizării acestor accesorii, dar și companiile care doresc să ofere cadouri originale (pentru că un produs se poate replica de maxim 2-3 ori, în funcție de materialul disponibil) și prietenoase cu mediul angajaților și colaboratorilor.

Toate produsele Puzzletex sunt disponibile la Atelierul de Pânză pe site. Imaginile cu produsele de pe site sunt cu titlu de prezentare. Pentru comenzi, alege modelul de produs dorit și  ia legătura cu echipa Atelierului pentru a afla care sunt metrajele disponbile (adresa de e-mail: contact@atelieruldepanza.ro).

Puzzletex

Fiți sustenabili! De asemenea, susțineți afacerile locale ori de câte ori aveți ocazia (un like, un follow, un share, o comandă plasată, fiecare contează).

Instagram: @atelierul_de_panza

Facebook: @atelieruldepanza

Adaugati comentariu