GHID PENTRU ASIGURAREA GAP

GAP

GAP sau Asigurare de proprietate garantată (eng. Guaranteed Asset Protection) are ca scop asigurarea unei pierderi financiare în cazul pierderii vehiculului. Fiind conștient de faptul că mașina își pierde valoarea imediat după ieșirea din showroom, vă puteți proteja împotriva consecințelor neplăcute ale posibilelor daune totale. Se merită să încheiati această poliță în special atunci când vehiculul este in finanțare (cumpărat în leasing sau cu credit), deoarece plata despăgubirii de la auto casco nu vă va permite adesea să achitați datoria financiară rămasă.

TIPURI DE ASIGURARE GAP

Pe piață există câteva tipuri de produse, care oferă diferite posibilități de asigurare.

GAP Financiar

Recomandat pentru:

 • Achiziționarea unui vehicul nou în leasing de la un dealer de auto
 • Tranzacții bazate pe un contract de închiriere pe termen lung sau un contract de leasing pentru utilizatori

Nu este recomandat pentru:

 • Achiziționare sub formă de împrumut personal sau credit bancar
 • Achiziționarea prin vânzare privată a vehiculului

Acesta este un tip popular de protecție atunci când achizitionați în leasing un vehicul. Până în prezent, este cunoscut faptul că el reprezinta un element indispensabil al acestei forme de finanțare auto.

În acest caz, GAP Financiar este legat de leasingul auto. Acoperă diferența dintre decontarea asigurării auto casco și decontarea finanțării.

Acest tip de asigurare GAP se aplică contractelor financiare strâns legate de un anumit vehicul. Împrumuturile și creditele în numerar nu se fac în mod intenționat, ci în numele debitorului. În cazul unui contract de leasing, banii trebuie rambursați dacă vehiculul este răscumpărat. Acest lucru nu se aplică împrumuturilor personale sau creditelor bancare.

GAP Facturat (eng. Return To Invoice)

Recomandat pentru:

 • Achiziționarea vehiculului rulat sau nou la un dealer auto
 • Vehiculele achiziționate în numerar, credit, împrumut bancar sau para-bancar.

Nu este recomandat pentru:

 • Vehicul cumpărat prin vânzare privată (contract de vânzare cumpărare de la o persoană privată)

GAP Facturat este deseori un tip de protecție care este oferită de dealerul auto la showroom. Acoperă diferența de valoare dintre prețul plătit pentru mașină și valoarea rambursată de asigurătorul de bază pentru daună totală.

GAP Facturat poate acționat adesea ca un înlocuitor pentru GAP financiar. Aceasta înseamnă că poate acoperi și lipsurile de fonduri necesare pentru decontarea contractului de leasing. Dacă suma este mai mare decât valoarea de piață a vehiculului, atunci fondurile obținute din asigurarea GAP pot fi utilizate pentru a acoperi acest deficit.

GAP Index

Recomandat pentru:

 • Achiziționarea unui vehicul nou în leasing de la un dealer auto
 • Tranzacții bazate pe un contract de închiriere pe termen lung sau un contract de leasing pentru utilizatori

Nu este recomandat pentru:

 • Achiziționare sub formă de împrumut personal sau credit bancar
 • Achiziționare sub formă de vânzare privată a vehiculului

GAP Index diferă de GAP-ul financiar prin valoarea plății despăgubirii. În timp ce GAP Financiar acoperă diferența dintre suma restantă și valoarea de piață a vehiculului la data daunei, atunci despăgubirea asigurării GAP Indexat este egală cu 20-30% din valoarea de piață a vehiculului la data evenimentului.

GAP Auto Casco

Recomandat pentru:

 • Achiziționarea / reînnoirea asigurării auto casco de la un agent de asigurări, dealer de mașini noi sau second hand

Nu este recomandat pentru:

 • Vehicule cumpărate prin vânzare privată (contract de vânzare cumpărare de la o persoană privată)

GAP Auto Casco este o soluție care vă permite să acoperiți diferența dintre suma plătită de compania de asigurări de bază și suma asigurată în cadrul contractului de asigurare auto casco (valoarea vehiculului specificată în polița auto casco). Acest tip de asigurare GAP poate fi încheiat chiar și în termen de 90 de zile de la reînnoirea poliței auto casco.

Indiferent de tipul de asigurare GAP care se potrivește nevoilor clientului, merită să investiți în acest produs la fiecare achiziție de mașină, mai ales atunci când:

 • Se ia cu împrumut sau cu o rată mare a dobânzii.
 • Se achiziționează un vehicul premium care își pierde valoarea mai repede decât altele.
 • Achiziționați un vehicul în credit cu avans de 10% sau chiar mai puțin.
 • Se ia credit mai mare decât prețul de achiziție a vehiculului.

ASIGURAREA DE PROPRIETATE GARANTATA ȘI SUMA ASIGURATĂ GARANTATĂ

Aceasta este o soluție aparent similară cu asigurarea GAP. Suma garantată asigurată, este propusă ca o prelungire a poliței auto casco, asigură menținerea valorii vehiculului la data semnării contractului de asigurare. Deoarece contractele de asigurare auto casco sunt încheiate pentru o perioadă maximă de 12 luni, asigurătorul va lua în considerare valoarea curentă, adică cea mai mică, a vehiculului la încheierea următoarei polițe. Între timp, asigurarea GAP este încheiată în avans pentru o perioadă de până la 5 ani, astfel încât chiar și în ultimul an de  asigurare, compania de asigurări va ține cont de valoarea vehiculelor de acum 5 ani.

Lichidarea daunelor în cadrul asigurării GAP nu afectează valoarea primei pentru asigurarea auto casco (reduceri mai mici) în anul următor și plata în sine este legată și în cazul plății despăgubirilor de la asigurarea de răspundere civilă a făptuitorului. Având asigurare GAP, avem opțiunea de a schimba compania de asigurări de bază care oferă asigurare auto casco, care nu va influenta la suma asigurată garantată, deoarece aceasta este atribuită poliței auto casco). Chiar și atunci când vindeți vehiculul, este posibil să transferați asigurarea unui nou cumpărător cu asigurarea GAP.

BENEFICII DIN POSEDAREA ASIGURĂRII DE PROPRIETATE GARANTATA

 • În caz de accident / furt, asiguratul va primi plata egală cu valoarea vehiculului în ziua semnării contractului
 • Nu există dispute cu privire la valoarea compensației acordate de la compania de asigurări de bază.
 • Lichidarea rapidă a daunelor
 • Posibilitatea de a califica costul pentru asigurarea GAP la cheltuieli de afaceri.
 • Posibilitatea de a transfera asigurarea către noul proprietar al vehiculului.

LICHIDAREA DAUNELOR DIN ASIGURAREA DE PROPRIETATE GARANTATA

Nimic mai simplu. După primirea deciziei de la compania de asigurări de bază care confirmă clasificarea evenimentului ca daună totală, trebuie să contactați asigurătorul și să prezentați documentele necesare pentru plata rapidă a compensației. De obicei este necesar:

 • Decizia de plată a despăgubirii din polița asigurătorului de bază
 • Copia certificatului de înmatriculare
 • Copia facturii de cumpărare a vehiculului
 • GAP Copia poliței auto casco valabilă pe intreaga perioada e asigurare
 • Copia contractului de finanțare (dacă e cazul)

Asigurătorul GAP poate solicita documente suplimentare dar, de regulă acestea sunt documentele prezentate anterior de către persoana vătămată atunci când a solicitat despăgubiri la compania de asigurări de bază.

Lichidarea daunei în cadrul asigurării GAP este doar o formalitate. Trebuie respectat termenul de raportare a daunelor specificat în condițiile de asigurare și  trebuie furnizate documentele necesare. Pe baza deciziei asigurătorului de bază, se va calcula valoarea despăgubirii datorate în cadrul asigurării.

Adaugati comentariu