Experiment: Mit sau realitate? O mașină neagră se încinge la soare mai mult ca una albă?

mașină neagră vs mașină albă

Mașinile negre au o eleganță aparte. Negrul le scoate în evidență designul. Le dă o atitudine specială. Dar vine și cu mari dezavantaje. Negrul pare curat doar când scoți mașina de la spălătorie, iar vara îți transformă interiorul automobilului în saună. Sau cel puțin așa am știut până acum. Este mit sau realitate?

La polul opus, mașinile albe. Și aceastea sunt greu de păstrat curate, dar albul absoarbe mai puțină căldură, fără a încălzi cabina în mod deosebit, atunci când mașina este lăsată în soare.

Dar nu am trăit oare cu o impresie greșită? O cameră cu termoviziune poate rezolva dilema. Experimentul pus la cale de un vlogger american, ne arată dacă am avut sau nu dreptate. Acesta direcționează camera către autoturisme parcate la soare. Patru mașini, același brand, același model: una argintie, una albă, una neagră și una gri.

Imaginile captate de camera cu termoviziune arată diferențe majore chiar și între alb și argintiu.

Așa cum era de așteptat, vehiculul negru este cel mai fierbinte. Temperatura înregistrată pe capota mașinii expuse direct la razele soarelui este de 70,5 grade Celsius (159 Fahrenheit). Previzibil, pe capota mașinii albe, temperatura este mult mai mică: de 45 de grade Celsius (113,4 grade Fahrenheit).

Sunt 54,4 de grade pe capota vehiculului argintiu (130 de grade Fahrenheit), în timp ce mașina gri închis a ajuns la aproape 63 de grade (146 grade Fahrenheit).

Pentru experiment, niciuna dintre cele patru nu a avut motorul pornit ore bune, pentru ca acesta să nu încălzească suplimentar capota și să nu dea rezultate false.

 

Adaugati comentariu