Dicționar auto – „B”

Dicționar auto – „B”

Baia de ulei – constitue acea parte a carterului inferior al motorului, în care se depozitează uleiul necesar ungerii.

Banda de circulație – partea carosabilului delimitată de marcaje rutiere cu o lățime corespunzatoare pentru circulația într-un singur sens a unui vehicul.

Banda de urgență – sundiviziunea longitudinală suplimentară, situată la extremitatea din partea dreaptă a autostrăzii, în sensul de circulație, destinată exclusiv staționării autovehiculelor în cazuri justificate, precum și circulației autovehiculelor cu regim prioritar care se deplasează la intervenții sau misiuni cu caracter de urgență.

Banda reversibilă – banda de circulație marcată și semnalizată situată lângă axul drumului, destinată circulației autovehiculelor, într-un sens sau altul, în funcție de intensitatea traficului.

Dicționar auto – „B”

Bara antiruliu  sau bara stabilizatoare  – dispozitiv de reducere a înclinării șasiului prins în partea centrală a acestuia, între extremitățile roților. Bara antiruliu are scopul de a se deforma elastic cînd apare o diferență de înălțime între roti, de exemplu în curbe.

BAS – Brake Assist System –  sistem electronic dezvoltat de cei de la Mercedes Benz care interpretează comportamentul șoferului astfel încât mașina frânează automat atunci când identifică o situație periculoasă.

S-ar putea sa te intereseze si:

Întreținerea mașinii: Cinci greșeli uzuale

Bateria auto este o baterie de acumulatoare, componentă a vehiculelor cu motor cu ardere internă sau motor electric ce produce și cedează energie electrică necesară pentru ca motorul să pornească și pentru a alimenta consumatorii electrici. O baterie auto îndeplinește următoarele:

  • alimentează demarorul în faza de pornire a motorului
  • alimentează bujiile în timpul funcționării motorului (sau alimentează motorul în cazul mașinilor electrice)
  • oferă curent consumatorilor electrici când alternatorul nu funcționează sau nu este cuplat de releul mașinii
  • alimentează cu energie electrică sistemele electronice care sunt active întotdeauna (memoriile modulelor electronice de control, alarme, etc.)

Berlină – automobil cu pavilion închis care are cel puțin patru locuri și patru ferestre laterale. Caroseria de tip berlină este cunoscută și sub denumirea de caroserie sedan.

Dicționar auto – „B”

Biturbo –  motoarele utilizează două grupuri de turbocompresoare pentru a comprima aerul în două etape. Aceste motoare se mai numesc și motoare cu turbocompresoare secvențiale (înseriate) deoarece aerul comprimat, care intră în cilindri, trece prin cele două compresoare, fiind comprimat de două ori.

Bielaeste piesa de legătură între bolțul pistonului sau al unui cap de cruce și fusul maneton al arborelui cotit. Biela transmite mișcarea rectilinie alternativă a pistonului la arborele cotit, pe care o transformă în mișcare de rotație (la motoare cu ardere internă sau la motoare cu ardere externă), sau pentru a transforma mișcarea de rotație a arborelui cotit în mișcarea rectilinie alternativă a pistonului (la compresoare cu piston și pompe cu piston).

Blocul motor este sistemul de rezistență , parte statica a motorului și are rolul de schelet pe care se susțin celelalte componente. El nu este fixat rigid pe cadrul mașinii.ci prin tampoane din cauciuc special (termorezistent , oilrezistent si rezistent la vibratii). Blocul motor are două părți:

  1. Blocul cilindrilor, partea superioară
  2. Carter, partea inferioară

Bujia  – componenta motoarelor cu explozie, fiind responsabilă cu aprinderea amestecului de aer benzina.

Sursa

Adaugati comentariu