De la ghilotine la aripi de fluture – Iată mașinile cu cele mai bizare portiere din lume

Cel mai simplu lucru când vine vorba de o mașină este să te urci în ea. Vezi tu pe urmă cu o pornești, cum schimbi vitezele și mai ales, cum o oprești la nevoie. Dar de-a lungul istoriei automobilismului, au existat mașini în care accesul nu a fost deloc ușor. Așa că vă aducem cele mai bizare portiere de mașini care au existat vreodată.
portiere bizare

Mercedes 300 SL

Mercedes 300 SL gullwing portiere

Unii spun că este una dintre cele mai frumoase mașini construite vreodată. Cu ușile sale extravagante, tip fluture, care se deschid în sus, 300 SL a prins aripi în istoria automobilismului și arăta pe cât de spectaculos, pe atât de sportiv. Urcarea în mașină peste pragul uriaș era, de asemenea, o adevărată provocare.

Kaiser Darrin

Kaiser Darrin portiere

A apărut pe piața americană la un an după Chevrolet Corvette, în 1954. Venea atunci cu ceva ce nici chiar americanii nu mai văzuseră: ușile sale glisau elegant, dispărând cu totul în aripile laterale. Dar costa mai mult ca un Cadillac, iar americanii îl arătau cu degetul: “Grila radiatorului arată exact ca un fund de pisică!” Kaiser Darrin a dispărut chiar în anul în care a apărut!

BMW Z1

BMW Z1 portiere

În 1989, BMW a încercat o formulă asemănătoare în cazul modelului Z1, un roadster construit pe platforma Seriei 3. Doar că ușile nu glisau în lateral, ci pe verticală, intrând practic în pragurile laterale ale mașinii. S-au construit doar 8.000 de astfel de mașini. 5.000 dintre ele s-au vândut înainte de startul producției.

Alfa Romeo Carabo

Alfa Romeo Carabo portiere

Mașina nu a intrat niciodată în producție, dar, un deceniu întreg, a influențat design-ul supercar-urilor. Acest tip de portiere a primit ulterior denumirea de “lambo”, pentru că Lamborghini Countach a fost primul model de serie cu uși verticale, adevărate ghilotine. Ambele au design-ul semnat de italianul Marcello Gandini.

Holden Hurricane

portiere Holden Hurricane

La un an după ce Carabo a șocat lumea auto, în 1969, a venit australianul Holden Hurricane, cu portiere acționate hidraulic, care se ridicau, la deschidere, odată cu parbrizul. Era, la acea vreme, un concept inovator, cu GPS, cameră pentru marșarier și instrumente digitale. Țineți-vă bine! Mașina avea o înălțime de numai 99 de centimetri!

Pantermobilul

Pantermobilul portiere

Este una dintre cele mai scandaloase apariții pe roți, de-a dreptul șocante chiar și pentru era curjoasă în care a venit pe lume: sfârșitul anilor ’60. Iar ieșirea din această mașină se face extrem de bizar. Cu un singur loc în față, cel al șoferului, și cu un lounge somptuos și roz în spate, Pantermobilul deschide o trapă pe care… Pantera Roz poate să pășeacă pentru a coborî din excentricul vehicul.

Sursă foto: Car Magazine.

 

Adaugati comentariu