Aviz șoferilor: vezi care sunt acțiunile care constituie infracțiuni

infractiuni

Pentru a putea circula pe drumurile publice se impune respectarea dispozițiilor în vigoare.  Nerespectarea acestora constituie infracțiuni și se pedepsesc conform legii.

·         Conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau neînregistrat (art. 85)

·         Punerea în circulație a unui autovehicul cu număr de înmatriculare sau înregistrare fals

·         Tractarea unei remorci cu număr fals de înmatriculare sau neînmatriculate.

·         Conducerea unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere sau care are permis de conducere necorespunzător categoriei din care face parte autovehiculul sau care are permisul suspendat ori anulat. De asemenea, și persoana care încredințează cu bună știință autovehiculul persoanei aflată în una dintre situațiile de mai sus, ori unei persoane aflate sub influența alcoolului sau care suferă de o boală psihică, este sancționată conform legii.

·         Conducerea unui autovehicul de către o persoană în stare de ebrietate, aflate sub influența unor substanțe stupefiante ori medicamente cu efecte similare acestora

·         Efectuarea transportului în comun, instruirea practică a unei persoane pentru obținerea permisului de conducere în stare de ebrietate.

·         Împotrivirea conducătorului unui autovehicul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței de substanțe stupefiante.

·         Părăsirea locului accidentului de către conducătorul autovehiculului care a fost implicat într-un accident rutier în urma căruia a rezultat uciderea sau vătămarea corporală, modificarea locului accidentului, ștergerea urmelor accidentului fără acordul echipei de cercetare de la fața locului.

·         Distrugerea, sustragerea sau degradarea indicatoarelor, semafoarelor sau crearea de obstacole pe partea carosabila se pedepsește conform legii

·         Organizarea și participarea la întreceri neautorizate pe drumurile publice

·         Lăsarea nesupravegheată a unui vehicul aflat pe partea carosabilă care transportă substanțe periculoase.

·         Neîndeplinirea atribuțiilor de verificare tehnică ori inspecție tehnică periodică a autovehiculelor, repararea autovehiculelor sau remorcilor fără documentele de constatare.

Sursa:

Adaugati comentariu