Ralph Teetor și invenția care a schimbat viața șoferilor

Cruise Control, prescurtat „CC” (Pilot automat) reprezintă un sistem ce controlează automat viteza unui autovehicul. Acesta a fost inventat în anul 1948 de către inventatorul și inginerul mecanic american, Ralph Teetor. Ideea lui s-a născut în anul 1940, din frustrarea călătoriei într-o mașină condusă de avocatul său, care continua să accelereze și să încetinească în timp ce vorbea cu acesta. 

Astfel, inspirat de tehnologia folosită de James Watt la construirea locomotivelor, Teetor a gândit un sistem prin care automobilul să-și mențină viteza constantă.

Teetor și-a brevetat invenția câțiva ani mai tarziu, în 1955. 1958 a fost anul în care o mașină a folosit pentru prima dată acest sistem cu denumirea de Auto-pilot și presupunea apăsarea unui buton de pe bord. Doi ani mai târziu, în 1960, Cruise control era deja o caracteristică standard pentru toate Cadillacurile. Primele denumiri ale acestui sistem au fost „Controlmatic”, „Touchomatic”, „Pressomatic” dar și „Speedostat”.

În urma unui accident, Ralph Teetor (1890 – 1982) a rămas orb la vârsta de 5 ani, dar asta nu l-a împiedicat să-și urmeze visurile. Ca adult, nu a vrut niciodată să discute despre această problemă. Mai mult de atât, faptul că nu vedea nu era un considerat un handicap, ci mai degrabă un mod care l-a ajutat să se concentreze mai bine. Întrebat la un moment dat unde ar fi ajuns dacă nu ar fi fost orb, Ralph Teetor a răspuns: „Probabil nu aș fi putut face atât de multe. Faptul că nu văd, mă ajută să mă concentrez mai mult”. A absolvit Universitatea din Pennsylvania cu diplomă de inginer mecanic, în anul 1912. Pe lângă acest sistem al mașinii, Cruise Control, Teetor a mai inventat o mașină de tuns iarba cu motor, mecanisme de blocare, dar și suporturi pentru tije de pescuit.

Teetor a devenit inginer mecanic pentru compania familiei sale Light Inspection Car Company din Hagerstown, Indiana, în anii 1930, acesta fiind redenumită mai târziu Perfect Circle Corporation. Evoluția sa l-a propulsat la funcția de vicepreședinte de inginerie pentru companie, iar în cele din urmă a fost numit președinte. De-a lungul vieții a primit mai multe premii și onoruri și a depus numeroase brevete .

Surse Playtech.rotodayifoundout.com

 

Adaugati comentariu