Siguranța auto a copilului tău nu este opțională!

Siguranța auto

Siguranța auto a copilului tău nu este opțională! De ani de zile consecutiv, România ocupă în mod constant prima poziție în ceea ce privește numărul victimizărilor în urma accidentelor rutiere în grupa de vârstă 0-14 ani, anual fiind pierdute aproximativ 120 de vieți, în vreme ce 600 de copii sunt grav răniți.

Lipsa utilizării scaunului auto special pentru copiii mici și a centurii de siguranță pentru cei cu înalțime mai mare de 135 cm constituie motivul principal al victimizărilor în această grupă de vârstă.

Fundația Siguranță Auto Copii®, membru cu drepturi depline a European Transport Safety Council (ETSC), este o organizație non-profit care și-a propus o misiune de pionierat în România și anume aceea de a schimba atitudinea părinților și educatorilor din România referitor la modul de transport al copiilor în autovehicul, modificând astfel statisticile negative care pleasează România pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de accidente cu victime din rândul pasagerilor copii.

Siguranța auto a copilului tău nu este opțională!

Datele statistice disponibile pentru anul 2019 indică o mortalitate produsă ca urmare a unui accident rutier în rândul copiilor cu vârsta sub 15 ani de 27 la 1 milion de locuitori, mult peste media Uniunii Europene (9 decese la 1 milion copii sub 15 ani) sau față de media unor state precum Marea Britanie, Suedia sau Norvegia (4 decese la 1 milion copii sub 15 ani). Numai în ultimii 5 ani s-au produs peste 900 de decese în rândul copiilor, victime ale accidentelor rutiere.

În cazul unui accident rutier, 85% dintre copiii transportați în scaune auto speciale scapă nevătămați.

Tot statistica internațională arată că, în cazul unui accident rutier, 85% dintre copiii transportați în scaune auto speciale scapă nevătămați. La nivel mondial, accidentele rutiere sunt considerate principala cauză de deces în rândul copiilor cu vârsta între 5 si 14 ani.

Activitatea Fundației Siguranță Auto Copii® a debutat în anul 2019 prin inființarea primului Centru de Siguranță Auto Copii®, centru în care parinții pot testa scaunele auto potrivite în funcție de vârsta, greutatea, înalțimea copilului precum și în funcție de marca, modelul și anul de fabricație al mașinii pe care o conduc. Tot în cadrul Centrului Siguranța Auto Copii®, am inițiat un program de cursuri gratuite pentru părinți, cursuri la care aceștia învață cum trebuie instalat, folosit și întreținut un scaun auto pentru copii, când este momentul să fie schimbat, cum trebuie procedat în cazul unui accident rutier minor în care a fost implicat și un autoturism în care este transportat un copil. Deja în România sunt operaționale primele două Centre Siguranță Auto Copii în București și Constanța, iar anul acesta urmează a fi deschise alte 3 Centre în România și unul în Republica Moldova.

Pentru ca informația corectă să poată ajunge la fiecare părinte în parte, Fundația Siguranță Auto Copii® a inițiat proiectul Caravana Națională Siguranță Auto Copii, proiect prin care în fiecare lună, specialiștii Centrelor noastre invită părinții din diverse orașe ale țării la testări și instalări gratuite de scaune auto, precum și la cursuri despre transportul în siguranță al micilor pasageri și măsuri de prim ajutor. Toate aceste acțiuni sunt realizate cu sprijinul partenerilor noștri din cadrul Academiei Titi Aur, SMURD, Poliția Rutieră. Prima oprire a Caravanei Siguranță Auto Copii în anul 2021 va fi în luna iunie, la Brașov, urmând apoi Craiova, Targu-Mureș, Constanța, Iași, Suceava, Sibiu, Cluj, Oradea, Miercurea-Ciuc, Arad, Timișoara.

Siguranța Auto a Copilului Tău Începe din Maternitate

Proiectul Siguranța Auto a Copilului Tău Începe din Maternitate este una din căile prin care venim în întâmpinarea proaspeților părinți, punându-le la dispoziție în mod gratuit pentru o perioadă de 3 zile, scoici pentru a putea transporta în siguranță bebelușii nou-veniți pe lume de la maternitate acasă.

Cel mai nou proiect al Fundației este Proiectul de Reciclare Sustenabilă a Scaunelor Auto uzate sau implicate în accidente rutiere, prin transformarea lor în scaune de masă sau fotolii pentru copii, astfel încât acestea să nu mai ajungă la groapa de gunoi. În luna decembrie, toate aceste piese de mobilier realizate din scaune auto reciclate vor fi licitate în cadrul unei acțiuni caritabile intitulate sugestiv Gala Scaunelor Auto Verzi, iar banii strânși cu ocazia acestui eveniment vor fi donați unei secții de ortopedie-traumatologie pediatrică, unde ajung să fie tratați copilașii victime ale accidentelor rutiere. În acest mod, scaunul auto își va putea încheia misiunea salvatoare, chiar și în acele cazuri în care prin lipsa acestui dispozitiv de siguranță copilașul a fost grav accidentat.

Și pentru ca ne dorim ca mesajul nostru să ajungă la toți părinții, bunicii, educatorii celor mici, Fundația Siguranța Auto Copii® este inițiatoarea unei Petiții Online: ,,Centura de Siguranță și Scaunul Auto Salvează Vieți. Iată care sunt cele 3 solicitări pe care dorim să le aducem în atenția opiniei publice:

  1. Introducerea mesajelor de interes social în programul televiziunilor de știri și televiziunilor generaliste, pentru creșterea gradului de conștientizare a părinților privitor la rolul salvator al Scaunului Auto pentru Copii sau a Centurii de Siguranță.
  2. Creșterea cuantumului amenzii pentru neutilizarea scaunului auto pentru copii și a centurii de siguranță până la 2000 lei, astfel încât să fie suficient de motivant pentru părinți și aceștia să utilizeze constant dispozitivele de siguranță pentru transportul celor mici.
  3. Introducerea prin lege a obligativității externării bebelușilor din maternitate în scaun auto (scoică) adaptat vârstei, în cazul în care copilul urmează să fie transportat de la maternitate acasă cu autovehiculul.

Toate aceste proiecte aflate deja în desfășurare, au ca singur scop reducerea numarului de decese și răniri grave în rândul copiilor, având ca țintă: 0 astfel de decese în grupa 0-14 ani în anul 2030.

Îi invităm să ni se alăture pe toți factorii de decizie din România, pe toți părinții, bunicii, reprezentanții mass-media, ca vestea să ajungă din om în om tot mai departe și asta pentru că accidentul rutier este o cauză preventibila de deces și pentru că SIGURANȚA AUTO A COPILULUI TĂU NU ESTE OPȚIONALĂ!

Adaugati comentariu