Și muzica îmbată, dar de fericire

Imediat ce ne urcăm în mașină, pornim radioul sau ne ascultăm melodiile preferate, pentru a ne induce o stare de bine. Este foarte bine cunoscut faptul că muzica are efecte asupra creierului nostru, reușind să producă stări de excitație și plăcere. De cele mai multe ori, asociem muzica cu starea pe care o avem, de aceea, în momentele în care suntem fericiți tindem să ascultăm melodii cu mesaje vesele, în timp ce, atunci când manifestăm stări de tristețe, să ne identificăm cu melodii ale căror mesaje sunt triste sau de încurajare.

Acum mai bine de un deceniu, o echipă de cercetători, coordonată de doi specialiști în neuroștiinţă, Robert J. Zatorre şi Valorie N. Salimpoor, au demonstrat că muzica pe care oamenii o descriu ca având capacitatea de a stârni emoţii puternice, activează centri implicaţi în recompensare, motivaţie şi emoţie. Mai mult, cercetarea a subliniat că atunci când ascultăm ceea ce am putea numi „moment de vârf emoţional” (acele momente în care simţim un fior provocat de plăcere în timp ce ascultăm o anumită secvenţă muzicală), se produce o eliberare de dopamină, o moleculă semnalizatoare importantă. (Semnele timpului.ro)muzica

Muzica face parte din viața noastră și ne ajută să eliberăm tensiunea acumulată, să ne bucurăm de frumusețe, să ne învingem temerile și de ce nu, să împărtășim emoții.

Sunetul muzicii poate fi considerat un adevărat drog, în măsură să activeze creierul la fel ca un stimulent chimic și să ofere senzaţii de plăcere, excitare sau satisfacţie similare celor furnizate de sex și de stupefiante, susţine profesorul și cercetătorul în domeniul neurologiei, Daniel J. Levitin, fost muzician rock și producător de discuri, profesor la Universitatea McGill din Montreal, citat de descoperă.ro. Pe parcursul testelor realizate s-a descoperit că „muzica produce o reacţie chimică, graţie căreia circuitele neuronale implicate ajută la modularea nivelurilor de dopamină, așa-numitul hormon al stării de bine, în creier”, a spus Levitin. Adică exact ce se întâmplă și în cazul activităţii sexuale și al consumului anumitor droguri. (Semnele timpului.ro)

Așadar, ce muzică ascultăm în mașină?

Eu vă propun câteva melodii din coloana sonoră a filmului Fast and Furious, filmul care rulează acum în cinematografe și care s-a anunțat încă de la început un real succes.

1.    Gang up – Young Thung

2.    Go off – Lil Uzi Vert, Travis Scott, Quavo

3.    Good Life – G-Easy, Kehlani

4.    Horses – PnB Rock

5.    Seize the Block – Migos

6.    Murder – YoungboyNever Broke Again

7.    Speakerbox – Ohana Bam, Lafa Taylor

8.    Candy Paint – Post Malone

9.    991 – Kevin Gates

10.   Mamacita – Lil Yachty

11.   Don’t Get Much Better – Jeremith

12.   Hey Ma – Pitbull

13.   La Habana – Pinto “Wahin” & DJ Ricky Luna

Trebuie să subliniez faptul că muzica pe care o ascultați în mașină nu trebuie să-i deranjeze pe ceilalți participanți la trafic și nici să vă distragă atenția. Conduceți prudent și bucurați-vă de drum.muzica

 

Adaugati comentariu