Orașul în care zebra te ia de mână și te ajută să treci strada

Dacă mergi în La Paz, capitala Boliviei, nu ar trebui să te surprindă dacă la o trecere de pietoni, o zebră va veni și te va lua de mână pentru a te ajuta să treci strada. E ceva normal.

Ideea cu zebrele care ajută pietonii să treacă strada a venit în urma unui caz oarecum similar, care se petrecea prin anii 90 în Bogota, Columbia. Acolo, în loc de zebre, pe străzile orașului umblau tot felul de mimi, care opreau șoferii prin dans și gesturi comice pentru a-i ajuta pe pietoni să traverseze în siguranță. Inspirate de cazul Bogotei, oficialii din La Paz au schimbat mimii cu zebre și au început în 2001 propriul program de îmbunătățire al siguranței în trafic. Scopul programului: să ii ajute pe șoferi să observe mai bine trecerile de pietoni, dar fără a da amenzi, ci prin educație, umor și spirit civic.

De atunci și până astăzi, numărul de zebre din trafic a crescut de la 25 până la circa 300, iar inițiativa a fost preluată și de alte orașe ale țării. În același timp, zebrele s-au transformat în adevărate simboluri civice, ajutând la reducerea numărului de incidente din trafic.

Citeste continuarea articolului pe Vezi cat face

Adaugati comentariu