Frica de șofat, o fobie des întâlnită. Cum scăpăm de ea?

Vă gândiți de mult timp la obținerea permisului de conducere, dar totuși există ceva care vă reține? Nu știți să identificați acest sentiment? Este panică, frică, frustrare, nesiguranță? Aveți deja permisul de conducere, dar vă încearcă aceleași trăiri?  Psihologii explică de ce apare acest sentiment și care sunt factorii care stau la baza acestuia.

„Frica de a şofa poate fi legată de experienţe din trecut cum ar fi, spre exemplu, implicarea într-un accident. De asemenea, fobia de a conduce poate avea rădăcini în evenimente produse la vârste fragede, de care subiectul nu-şi aminteşte conştient. Există mai multe motive care stau la baza acestei frici. Primul motiv şi cel mai des întâlnit este frica de accidente rutiere. Această teamă se dezvoltă ca urmare a unei experienţe traumatice trăite anterior, situaţie în care viaţa persoanei a fost pusă în pericol, sau a fost martoră la un eveniment rutier în care alte persoane au fost accidentate sau rănite. Trauma instalată cu ocazia acelui eveniment intens emoţional fixează fobia de condus şi comportamentul de evitare”, explică, pentru Adevărul, psihologul Ionuţ Ghiugan.

De asemenea, deși nu ați experimentat niciodată calitatea de șofer, dar totuși aveți temeri nefondate, este posibil ca această teamă să fi fost indusă, fie prin relatările teribile despre accidente rutiere, fie prin imaginile cu accidente, care au declanșat fobia. O altă cauză a acestei fobii este neîncrederea în forțele proprii. Fie singuri v-ați indus o astfel de părere, fie alții au contribuit la conturarea ei și aveți impresia că niciodată nu veți fi niște șoferi buni.

Care este soluția pentru a depăși această fobie? Pentru cei care au permis deja, se recomandă practica susținută de o atitudine pozitivă. Pentru cei care încă nu au permis, dar și-l doresc, este bine să aibă încredere în forțele proprii, să nu se raporteze la ceilalți șoferi și acțiunile lor și să-și propună să participe la un trafic civilizat încă de la început.

Sursa

 

 

Adaugati comentariu