Acestea sunt cele mai frumoase biblioteci din lume. Una din Iași e în top

Bibliotecile sunt o sursă inepuizabilă de cunoștințe, datorită milioanelor de volume pe care le adăpostesc. Însă sunt și adevărate bijuterii arhitecturale, care încântă ochii oricărui vizitator.

Mirosul de cărți vechi, liniștea, dar și arhitectura impresionantă fac din aceste biblioteci un paradis al iubitorilor de lectură, dar și locuri pe care ți-ai dori să le vizitezi, măcar cu ochii minții. Printre cele mai frumoase biblioteci din lume se numără și una din România.

Biblioteca Universității Gheorghe Asachi din Iași

Țara noastră se poate mândri cu o bibliotecă de colecție: Biblioteca Universității Tehnicedin Iași.  Este cea mai frumoasă din lume, consideră vizitatorii unei platforme online, boredpanda.com,  care au realizat un top al primelor 25 cele mai frumoase locuri de lectură de pe Glob. Superba bibliotecă a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, fiind creația unui priceput arhitect elvețian, Louis Blanc. Decorul este impresionant, oferind o atmosferă perfectă pentru a citi în liniște. Biblioteca, care adăpostește aproximativ un million de volume, este deschisă de luni până vineri, între orele 8:00 și 14:00.

Biblioteca Abației Admont din Austria

Lectura este mult mai plăcută și dacă ai norocul să te afli în interiorul Bibliotecii Admont, din Austria. Este situată în interiorul abației cu același nume, având o frumusețe care cu greu poate fi egalată. Se deosebește prin pereții de un alb imaculat, „brodați“ cu motive din aur.

Sala bibliotecii a fost amenajată în anul 1776 și se întinde pe o lungime de 70 de metri, fapt care îi conferă titlul de cea mai mare bibliotecă a unei mănăstiri din lume. Tavanul este alcătuit din șapte cupole, iar lumina pătrunde în interior prin nu mai puțin de 48 de ferestre. Aici se găsesc peste 200.000 de volume.

Continuarea articolului aici

Adaugati comentariu