Cum ne calmăm copilul neastâmpărat când plecăm cu mașina?

Îți testează răbdarea și limitele cu un zâmbet ștrengăresc, iar tu, deși ești amuzată că îi merge mintea chiar şi la trăsnăi, trebuie să acționezi cumva. Există câteva strategii de aplicat când puștiul intră în grevă și refuză să te asculte.

Un copil care face nazuri când părinții îl roagă ceva se află, conform explicației pediatrului Françoise Dolto, în perioada lui: „Nu! pentru că îmi spui tu să fac asta; Da! pentru că așa vreau eu“. Este perioada când cel mic vrea să-și întindă aripile și să vadă dacă se poate desprinde de ai lui. Cea mai mare greșeală a părinților este să le facă pe plac, necondiționat, micilor neascultători. Câteva sfaturi te ajută să-ți aduci odorul pe drumul cel bun.

Strigă-l pe nume

Îți place să îl alinți cu tot felul de diminutive? Când chiar dorești să te asculte, metoda clasică de a-l striga pe nume – varianta lungă, adică Eduard în loc de Edi – funcționează excelent. Copilul ciulește urechile și pricepe că a cam sărit calul.

Coboară-te la nivelul lui

La propriu. Tehnica asta o folosesc unele asistente, care le vorbesc pacienților de la același nivel, adică așezate pe scaun ori stând pe vine, lângă pat, ca să le arate interlocutorilor că le pasă de suferința lor. Metoda asta poate fi aplicată și celor mici.

Privește-l în ochi

Această strategie este foarte des aplicată de părinți, tocmai pentru că este foarte eficientă, mai ales când cei mici nu ascultă. După ce i-ai spus copilului pe nume și te-ai aşezat pe vine ca să fii la înălţimea lui, stabilește contactul vizual, ca să comunici atât prin limbajul verbal, cât și prin cel nonverbal. În acest fel, ești sigură că gradul de concentrare al puiului tău este la nivel maxim.

Foloseşte-te de mimică şi gestică

Copiii înţeleg o cantitate mare de cuvinte şi explicaţii, dar când apelezi şi la gesturi şi la expresia feţei, lucrurile sunt și mai clare pentru el. Va pricepe mesajul tău şi îl va reţine, pentru că limbajul corporal este asimilat mai uşor şi mai rapid.

Citește continuarea pe Click pentru femei

Sursa foto

Adaugati comentariu