Masina incepator: Ce poate alege un șofer fără experiență?

Masina incepator. După ce a susţinut examenul şi a intrat în posesia permisului auto un şofer începător se află în faţa unei dileme importante: alegerea unui automobil potrivit pentru primul an (primii ani ) de şofat.

Pentru toţi şoferii începători care-şi doresc un automobil considerăm necesare câteva recomandări ale altor şoferi cu state vechi de serviciu.

Nu vă cumpăraţi o maşină nouă!
Părerea noastră este că un şofer începător nu are destulă experienţă într-ale conducerii şi mai are încă multe de învăţat. De aceea considerăm că ar trebui să evite ca prima lui maşină să fie una nouă şi scumpă. Lipsa lui de experienţă în conducere ar putea duce la o degradare a maşinii noi, cu implicaţii atât asupra banilor din portofel cheltuiţi cât şi a valorii de revânzare ulterioare.  O utilizare necorespunzătoare  a automobilului nou cumpărat, la care s-ar produce zgârieri sau loviri ale caroseriei cu diferite obstacole din teren sau cu alte  maşini, ar necesita investirea unor sume importante de bani pentru efectuarea reparaţiilor, remedierilor, revopsirii etc. În cazul unui stil de condus necorespunzător, un începător poate deteriora ambreiajul prin patinare excesivă, poate produce defecţiuni ale cutiei de viteze care vor solicita sume de bani mari pentru reparare şi, bineînţeles, poate înregistra un consum crescut de combustibil prin folosirea incorectă a acceleraţiei şi a frânelor.

Toate aceste păţanii înseamnă bătăi de cap, timp pierdut pe la poliţie sau la asiguratori, cheltuieli suplimentare cu reparatorii etc. Ca o concluzie, pentru începători, ar trebui să alegeţi un autoturism rulat de dimensiuni reduse (din clasa mini sau mică) din plaja de preţuri 1.000 EUR – 3.000 EUR, nu mai vechi de  5-6 ani, pentru a-l putea revinde mai uşor după un an sau doi de folosire. În cazul în care este mai vechi, de 9-10 ani, şi l-aţi luat la un preţ în jur de 1000-1500  euro, după un an sau doi de utilizare îl veţi putea valorifica şi prin Programul Rabla pentru a putea să vă luaţi automobilul nou dorit.

DACIA

Cumpăraţi o maşină rulată autohtonă!
În primul an de şofat  mai ales, este recomandat să vă cumpăraţi o maşină rulată, la mâna a doua. La târguri, pe Internet, prin ziare găsiţi multe oferte la preţuri atractive pentru orice buzunar cu bani mai puţini. Le puteţi alege după buzunar sau după preferinţele dvs. Există numeroase oferte atractive de Dacia Logan rulate. Avantajele cumpărării, pentru un an sau doi, a  unui automobil rulat autohton, cu stare tehnică şi de întreţinere satisfăcătoare, sunt multe şi importante: preţul mic, oferte numeroase de piese de schimb şi consumabile ieftine pe piaţa locală, accesibilitatea la reparatori de la orice atelier service etc.

În plus, veţi parca şi veţi conduce fără prea mari emoţii o maşină veche, fără grija de a nu o zgâria sau lovi în lipsa unor abilităţi de conducere.  Conducerea fără emoţii a unui automobil rulat, va permite unui şofer începător să-şi formeze un stil de conducere relaxat, să-şi dezvolte abilităţi pentru un condus eficient şi să asimileze mai uşor unele cunoştinţe privind funcţionarea subansamblurilor automobilului, înlocuirea consumabilelor, precum şi executarea unor operaţiuni diverse de mentenanţă şi exploatare. Ne referim la multe operaţiuni simple pe care le puteţi face la un automobil rulat cum ar fi înlocuirea unui bec, schimbarea unei roţi cu pană, tractarea în caz de nevoie la service, demontarea, încărcarea la redresor şi montarea pe maşină a bateriei, verificarea şi completarea plinurilor cu fluidele  de lucru necesare etc, operaţiuni care, în cazul folosirii unui automobil nou, se fac în mod obligatoriu, în termenul de garanţie, la atelierul service unde este arondat. În plus, preţul automobilului rulat fiind foarte mic, după un an de folosinţă, acesta poate fi revândut cu o depreciere foarte mică  a valorii sale. Puteti să cumpăraţi un automobil rulat de la o firmă care l-a verificat tehnic şi care acordă garanţii de la 6 luni până la un an, adică exact pentru intervalul de timp pe care doriţi să-l folosiţi.

Fiesta vs polo vs Swift (040)

Dacă totuşi doriţi o maşină străină trebuie să aveţi în vedere următoarele:

-Nu cumpăraţi un automobil rulat fără istoric cunoscut, de la persoane necunoscute şi fără a fi verificat tehnic în prealabil! Aatunci când nu-i puteţi cunoaşte cu exactitate provenienţa, anul fabricaţiei, rulajul şi istoricul intervenţiilor suferite nu-l cumpăraţi, chiar dacă oferta este foarte atractivă. Riscaţi să funcţioneze doar până ajungeţi cu el acasă şi apoi va trebui să umblaţi după piese de schimb prin Germania sau prin alte părţi.

-Nu cumpăraţi nici un automobil rulat de mare putere, tunat.   Aceste maşini puternice vă pot influenţa stilul de conducere care poate deveni agresiv şi greu de controlat în unele situaţii limită de către şoferii fără experienţă,

-Preferaţi o maşină de oraş, de mică putere, care are posibilităţi mai mari de parcare şi conducere în aglomeraţii.

Comparativ AutoExpert - Fiesta-Mazda2-Corsa-Fabia (012)

 

Alege o masina din clasa mică si “netunată”!

Tot ca o recomandare pentru incepători ar fi alegerea unui autoturism de dimensiuni reduse (clasa mică) din plaja de preţ 1.000 EUR – 3.000 EUR, însă nu mai vechi de 6-8 ani. Pentru începătorii care pot învesti o sumă mai mare în prima lor maşină se recomandă orientarea către exemplare cotate între 3.000 EUR – 4.000 EUR, mai adecvate din punct de vedere tehnic şi care pot fi utilizate mai mulţi ani.

Un alt sfat esenţial pentru începători este evitarea cumpărării unei maşini “tunate” care dezvoltă o putere excesivă. Aceste maşini mai puternice sunt mai greu de controlat în situaţii limită de către şoferii fără experienţă şi în plus pot imprima un stil de condus agresiv. Prin urmare şoferul aflat la început de drum ar trebuit să se orienteze către o maşină second hand de maximum 90 CP, o putere suficientă pentru primii ani de şofat.

Adaugati comentariu