Ce aveți nevoie, un filtru de aer și de habitaclu pentru mașina dumneavoastră

Un filtru de aer și cabină este o componentă importantă în sistemul de încălzire și răcire al oricărui vehicul. Acesta ajută la protejarea pasagerilor de contaminanții din aerul pe care îl respiră. Aflați mai multe despre această parte a autovehiculului dvs. și despre cum să o îngrijiți corespunzător.

Majoritatea vehiculelor au patru tipuri de filtre: filtrul de aer din cabină, filtrul de ulei, filtrul de combustibil și filtrul de aer. Două dintre acestea – filtrul de aer și filtrul de aer din cabină – lucrează pentru a se asigura că aerul care intră în motor și aerul respirat de ocupanții vehiculului este curat.

În timp ce filtrul de aer care alimentează motorul mașinii dumneavoastră filtrează aerul care intră în ciclul de combustie, filtrul de aer din habitaclu al unui vehicul filtrează aerul pe care îl respirați în interiorul mașinii. Gândiți-vă la filtrele de aer din habitaclu ca la niște măști de gaze, care țin poluarea, fumul și cărbunele dezgustător al acelui frate-dozer departe de plămânii dvs. și de spitalul pentru astm acut, bronșită și alte boli respiratorii.

Cum funcționează un filtru de aer din cabină?

Aerul curat este esențial pentru ca autovehiculul dumneavoastră să funcționeze corect; filtrul de aer al motorului mașinii dumneavoastră se asigură că aerul curat ajunge la motor. În același mod, sistemul de ventilație al mașinii dumneavoastră se bazează pe filtrul de aer din habitaclu pentru a menține un flux constant de aer curat.

Informații despre filtrele de aer de la euautopiese.ro

Filtrul de aer din cabină împiedică praful, murdăria, polenul, bacteriile și gazele de eșapament să pătrundă în sistemul HVAC al mașinii dumneavoastră. De asemenea, acesta previne ca insectele, frunzele și alte resturi să blocheze sistemul. Vital pentru un aer curat în interiorul mașinii, filtrul de aer din cabină menține aerul din interiorul mașinii proaspăt, astfel încât dumneavoastră și pasagerii dumneavoastră să puteți respira ușor – un lucru pe care îl veți aprecia pe tot parcursul anului, dar mai ales în timpul sezonului de alergii.

Când ar trebui să îmi înlocuiesc filtrul de aer din habitaclu?

Din păcate, mulți oameni nici măcar nu realizează că au un filtru de aer din habitaclu, cu atât mai puțin că trebuie înlocuit! Totuși, este esențial pentru a menține aerul cabinei dvs. la un nivel ridicat, așa că este ceva de care veți dori să vă ocupați în permanență.

Perioada de timp pentru înlocuirea filtrului de aer din cabină depinde de marca, modelul și anul vehiculului dvs., așa că veți dori să verificați manualul proprietarului pentru verificare. În general, însă, majoritatea filtrelor de aer din habitaclu ar trebui înlocuite undeva între fiecare 15.000 și 30.000 de mile. De asemenea, este posibil să observați oricare dintre următoarele semne:

Flux de aer redus atunci când sistemele de control al climatizării sunt pornite

Mirosuri neplăcute persistente

Creșterea depunerii prafului pe suprafețele vehiculului

Un filtru de aer înfundat și murdar poate cauza alte probleme atât pentru dumneavoastră, cât și pentru mașina dumneavoastră. Una dintre ele este o deteriorare a sănătății dumneavoastră, deoarece poluanții se pot deplasa prin aer și pot provoca reacții alergice sau probleme de respirație. Un filtru murdar nu-și poate face treaba cum trebuie și nu poate filtra contaminanții, așa că este important să înlocuiți frecvent filtrul din mașină. Luați în considerare înlocuirea acestuia în fiecare an, în februarie, înainte de începerea sezonului de primăvară al alergiilor.

Cum să înlocuiți filtrul de habitaclu

Primul pas este să găsiți filtrul de aer din habitaclu. Această informație este adesea menționată în manualul de utilizare, dar o căutare pe internet vă poate ajuta să o găsiți și pe aceasta.

În multe mașini, inclusiv la modelele mai noi, acesta se află în spatele torpedoului, care uneori poate fi accesat prin spațiul pentru picioare al pasagerului din față sau prin compartimentul motor. Dacă se află în spatele torpedoului, va trebui să îl goliți și să scoateți șuruburile care îl fixează de planșa de bord.

Puneți-le deoparte, scoateți cu grijă torpedoul din tabloul de bord și veți vedea carcasa filtrului. Deschideți-o, scoateți cu grijă filtrul și aruncați-l. Probabil că este murdar, așa că aveți grijă să nu suflați praf, frunze moarte și alte resturi prin tot interiorul.

 Vă recomandăm să aspirați interiorul carcasei înainte de a instala noul filtru. Când este curat, scoateți noul filtru din cutie și căutați săgețile care indică orientarea corectă de instalare. Coborâți filtrul în carcasă, închideți carcasa, înlocuiți cutia de mănuși și ați terminat.

Sursa de informații:

Informații despre filtrele de aer de la euautopiese.ro

Informații despre filtrul cabinei de la adevarul.ro

Adaugati comentariu