5 sfaturi pentru condusul pe timp de ploaie

ploaie

Vezi 5 sfaturi pentru condusul pe timp de ploaie. Siguranta ta si a celor din jur trebuie sa fie mereu pe primul loc.

În sfârșit a venit primăvară, însă odată cu temperaturile blânde și capriciile vremii își fac simțită prezența. Atât primăvara cât și vara au micile lor surprize pentru șoferi, iar de cele mai multe ori acestea nu sunt foarte plăcute. Ploile, mai ales cele torențiale, pot provoca multe probleme în trafic, de la aglomerări din cauza circulației și până la accidente rutiere.

Pentru a evita evenimentele mai puțin fericite, astăzi îți vom spune care sunt cele mai mari provocări ale condusului pe timp de ploaie, dar și 5 sfaturi esențiale care te vor ajuta.

Pentru a putea previne evenimentele nefericite, trebuie să știi mai întâi ce le cauzează. Astfel, provocările condusului pe timp de ploaie sunt:

Carosabilul umed – indiferent că vorbim de o ploaie liniștită sau de una torențială, acoperirea carosabilului cu un strat de apă schimbă radical condițiile de drum. Frânarea se face pe distanțe mai lungi și suprafața devine mai alunecoasă, așadar este nevoie de o atenție sporită.

Vizibilitatea scăzută – cu cât ploaia cade în cantități mai mari, cu atât vizibilitatea scade. În aceasta situație este bine să păstrezi o distanță mai mare față de mașina din față și să mergi cu o viteză scăzută.

Obstacolele invizibile – le numim invizibile pentru că apa le poate acoperii. Dacă circuli pe drumuri deteriorate există posibilitatea să dai peste niște gropi adânci pe care nu le poți vedea din cauza apei. În aceste condiții, adaptează viteza de mers la condițiile drumului.

5 sfaturi esențiale pentru condusul pe timp de ploaie

Circulă aproape de partea stângă a benzii și cât mai aproape de axul drumului – este recomandat ca pe timp de ploaie să nu conduci prea aproape de marginea drumului, deoarece acela este locul în care apa se colectează datorită modului în care sunt proiectate drumurile.

Redu viteza – în condiții meteorologice nefavorabile, graba nu te ajută cu nimic. Pe lângă faptul că suprafețele umede fac să scadă aderența, ploaia mai poate antrena și alte depuneri anterioare de pe carosabil, în special cele de ulei, iar astfel cresc șansele de a crea suprafețe și mai alunecoase.

Nu frâna brusc – această regulă se aplică mai ales vehiculelor care nu sunt dotate cu sisteme ABS. Condu preventiv și încearcă să anticipezi manevrele de frânare.

Ține ambele mâini pe volan și ai grijă să nu te distragă nimic – telefoanele mobile sau acționarea unor sisteme ale mașinii care necesită atenție pot duce la apariția unor momente periculoase, iar pe timp de ploaie acestea cresc considerabil.

Nu uita de asigurarea RCA – așa cum am spus și mai sus, pe timp de ploaie cresc șansele de producere a accidentelor. Din acest motiv este bine să ai la tine un formular de constatare amiabilă valabil pentru a putea profita de beneficiile pe care ți le aduce. Unul dintre ele constă în primirea unei mașini de schimb, până ce a ta va fi reparată. Vezi aici toate detaliile legate de acest aspect.

Atunci când te urci la volan îți asumi o mulțime de riscuri, chiar și riscul producerii unor accidente de care nu te faci tu vinovat. Pentru a evita astfel de evenimente, îți recomandăm să conduci prudent și să ții cont de sfaturile pe care ți le-am dat mai sus.

Drumuri bune!

Adaugati comentariu