29 ianuarie, Ziua Internațională a automobilului

Primul automobil construit de inginerul Karl Benz în anul 1885 s-a numit Motorwagen. Acesta era propulsat de un motor cu explozie în patru timpi, alimentat cu benzină, care costase aproximativ 1.000 de dolari. Vehiculului i-a fost acordat patentul nr. 37435, pe care Benz îl solicitase în 29 ianuarie 1886.

Cel dintâi automobil din lume, botezat Benz Patent-Motorwagen a realizat  primul său traseu în oraşul german Mannheim. La „volan” se afla inginerul Karl Benz însoţit de unul dintre fii care trebuia să alimenteze maşina cu benzină. Acesta avea un singur cilindru, de 954 cmc, care producea iniţial 0,7 CP, dar apoi a ajuns apoi, trecând prin diferite faze de putere, la 2 CP. Permitea o viteză maximă de 16 km/h.

Te-ar putea interesa si

Bertha Benz: „Plec la mama!” Așa a început povestea automobilului

Între anii 1885 şi 1887, Benz a construit trei versiuni ale automobilului – Nr 1, ce a fost donat Muzeului German din München în 1906, modelul Nr 2, ce a suferit numeroase modificări şi modelul Nr.3, cu care inginerul a săvârşit prima călătorie interurbană, deplasându-se din oraşul Mannheim spre Pforzheim, unicul care mai există şi astăzi este expus la Muzeul Tehnicii din Munchen.

Karl Friedrich Benz (n. 25 noiembrie 1844, Mühlburg (Karlsruhe) – d. 4 aprilie 1929, Ladenburg) a fost un inginer german care a inventat automobilul, fiind un pionier al automobilismului.

Sursa foto

Adaugati comentariu