Top 10 activități în mașină

Pentru că ne petrecem atât de mult timp în mașină, am vrut să știm ce activități se întreprind la volan. Iată rezultatele noastre:

  1. Vorbitul la telefonprincipala activitate la volan, deși este și prima cauza a producerii accidentelor. Atunci când faci mai multe lucruri deodată, riști să nu fii atent la niciunul. Timpii noştri de reacţie sunt mai lenţi. Capacitatea de atenţie este focalizată atât asupra unui stimul pe care îl percepem, cum este discuţia, cât şi spre exterior. Vorbitul la telefon constituie un pericol major”, spune psihologul Mihai Aniţei”, pentru Digi24. Conform 4tunning, în cadrul unui studiu, “71% dintre respondenți spun că vorbesc la telefon la volan, un procent mai mic decât media europeană, care se situează la 74%, în timp ce media globală este de 69%.”
  2. Verificarea mailurilor – cu toții facem asta în masină, înainte de culcare, după ce ne trezim și de mai multe ori în timpul zilei, la serviciu, deși conform cercetătorilor “ […] persoanele care folosesc frecvent calculatorul/telefonul pentru a-și verifica mailurile ar putea suferi modificări neuronale la nivelul creierului. Aceste modificări limitează capacitatea de învățare, de concentrare etc. Pentru a vedea în ce fel sunt afectați oamenii, cercetătorii au realizat un experiment pe 2.000 de bărbați și femei. Oamenii de știință au atașat monitoare pentru a urmări ritmul cardiac al utilizatorilor de calculatoare în momentul în care aceștia își verifică mailul. Această tehnică de monitorizare a bătăilor inimii pe fiecare minut reflectă răspunsul organismului la efort. […]”(ro)
  3. Facebook, Instagram, Whatsapp – verificarea notificarilor și mesajelor primite chiar și atunci când conducem. Din datele publicate de metropotam aflăm următoarele: “Comunitatea Facebook este una gigant, din moment ce 1.49 miliarde de oameni stau lunar pe rețea. Populația Terrei este de 7.35 miliarde de oameni. 800 de milioane folosesc WhatsApp, în timp ce 300 de milioane de oameni folosesc Instagram.”
A young woman is on the cell phone textign and driving with a road in the windshield for an danger or distracted driving concept.
4. Consumul de alimente și băuturi – știm cu toții că lipsa timpului este un motiv în plus să încercăm să facem mai multe lucruri deodată. Ce faci dacă nu ai avut timp de un mic dejun în tihnă? Ei bine, mașina îți oferă cel mai bun loc pentru un mic dejun consistent și pentru o cafea …pe repede ‘nainte! Echipa Csa Research a arătat faptul că mâncăm în mașină de  aproximativ 2000 ori, desi Codul Rutier, articolul 99, alineatul 13, clasifică drept contravenţie și se sancționează cu amendă „lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comandă a vehiculului.

! ATENȚIE: Țări în care este interzis consumul de alimente și băuturi:

  • Cipru;
  • Elveția.

6a00d83452538969e2017d3d0ef0e2970c

  1. Exercitiile de canto – aceeași echipă a arătat că oamenii își exersează calitățile vocale de aproximativ 3900 de ori. Este un motiv în plus pentru a merge relaxați la serviciu. Conform entertainmenttipul de muzică ascultată la volan afectează stilul de condus, deoarece ritmul are efect direct asupra creierului şi indirect asupra pulsului.” Simon Moore, profesor de psihologie la Universitatea din Londra afirmă că„Muzica prea zgomotoasă îţi creşte pulsul. Tempo-ul muzical ridicat crează un entuziasm care îi face pe şoferi să se concentreze mai mult la muzică decât la drum. În plus, acelaşi ritm rapid îi poate determina pe şoferi să crească viteza pentru a se potrivi cu ritmul muzicii. În plus, atunci când cel de la volan ascultă un gen de muzică pe care nu-l apreciază, acesta poate fi stresat şi distras.
  2. Temele copiilor, întocmirea listei de cumpărături, schimbarea vestimentației; – drumul până la școală/ serviciu poate fi constructiv. Efectuarea temelor sau chiar verficarea acestora este o altă activitate intreprinsă mai ales de șoferițele care sunt mame, chiar dacă și acestea sunt activități care distrag atenția de la șofat.
  3. Flirtul – tot în cadrul studiului publicat de 4tunning “18% dintre șoferi obișnuiesc să flirteze când sunt în trafic. Și la nivel global flirtul pare a fi des întâlnit la volan, 12% dintre șoferii chestionați spunând că fac asta în mod curent.”  “[…] În ceea ce privește flirtul în cazul șoferițelor, femeile cu vârsta cuprinsă între 35 și 44 de ani au afirmat că nu au făcut avansuri și nici nu au răspuns la ele vreodată în trafic. În schimb, femeile mai tinere, cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani, au afirmat în proporție de 34% că au flirtat cel puțin o dată în timp ce se aflau la volan. În cazul șoferilor bărbați cu vârsta până în 34 de ani, procentul este similar, de 35%.”
  4. Meditația este cea mai relaxantă activitate pe care o poți avea la volan. Are rolul de a conștientiza realitatea exterioară, dar și pe cea interioară, într-un mod care să lucreze în folosul nostru. Conform Inimă Feriricită.ro, 10 minute de meditație pe zi prezintă numeroase avantaje, printre care:“Meditația crește nivelul de fericire și de sănătate îmbunătășește sistemul imunitar, emoțiile pozitive, satisfacția de viață, scade durerea și inflamația).Ne îmbunătățește viața socială (determină mai multe conexiuni cu alți oameni, ceea ce reduce sentimentul de singurătate)Crește concentrarea îmbunătățind memoria și atenția).Îmbunătățește funcționarea creierului (mai ales zonele și centrii legați de introspecție, atenție, memorie, gândire, emoții și autocontrol).Ne deschide sufletul (devenim mai sociabili, mai empatici și plini de compasiune, mai rezistenți în vremuri grele și mai atenți la nevoile celorlalți).Ne face mai înțelepți, mai profunzi, ne redă perspectiva bună asupra lucrurilor și ne ajută să vedem adevarul și esențialul.Înlătură depresia, anxietatea și stresul.”
two women on a road trip inside a car
  1. Exercitii fizice – poți profita de așteptatul la semafor să faci câteva exerciții fizice simple. Exercițiile pentru coloană, gât și brațe sunt cele mai potrivite.
  2. Planificarea agendei de lucru – pe ziua respectivă sau chiar pe întreaga săptămână.

ATENȚIE!!! Efectuarea de către conducătorul vehicului a uneia dintre activitățile de natură a-I distrage atenția de la conducere și folosirea instalației de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranță a lui și a celorlalți participanți la trafic constituie contravenție și se sancțiinează cu amenda prevazută în clasa a II-a de sancțiuni (Codul Rutier, capitolul VII, art. 100, aliniatul 10).

 

Surse foto:

Consumul de alimenbte si bauturi

Vorbitul la telefon

Verificarea mesajelor pe telefon

Adaugati comentariu