Prima platformă de transport în comun autonom va opera din 2019

California autobuze autonome

Primele servicii de transport autonome vor opera în California începând cu a doua jumătate a anului viitor. Grupul Daimler, împreună cu giganții din tehnologie Bosch și Nvidia vor lansa platforma de transport în comun fără șofer.

Astfel, o simplă aplicație descărcată în smartphone-ul pasagerilor îi poate ajuta pe aceștia să ajungă rapid și în siguranță la destinație. Daimler și Bosch au dezvoltat împreună sisteme de rulare autonomă de Nivel 4 și 5, iar prototipuri care au la bază limuzine Mercedes-Benz S-Class și van-uri V-Class testează deja pe șoselele californiene. Anul viitor, acestea vor transporta călători fără a beneficia de intervenție umană, în cadrul unui proiect pilot care se va desfășura pe rute prestabilite într-o metropolă californiană.

“Siguranța este prioritatea. Dacă avem de ales între siguranță și viteză, vom alege siguranța, fără îndoială”, susține Dr. Michael Hafner, șeful deparamentului de Rulare Autonomă de la Daimler AG.

Algoritmii inteligenței artificiale dezvoltate de Daimler și Bosch vor fi gestionați de platforma de calcul Drive Pegasus, produsă de compania americană Nvidia, cu care nemții au semnat deja un acord. Tehnologia are la bază camera de luat vederi produse de Bosch, senzori ultrasonici și radare, care recunosc mediul înconjurător. Toate informațiile sunt transmise unui super-computer, alcătuit din mai multe unități de control, care corelează datele primite și, pe baza lor, calculează itinerariul și manevrele în doar 20 de milisecunde. Mașinile autonome vor prelua pasagerii fără ca aceștia să fie nevoiți să-și caute mijloc de transport, odată ce fac comanda prin intermediul unei aplicații.

Daimler și Bosch speră ca proiectul va fluidiza traficul orașelor ultra-aglomerate pe viitor și va deschide noi oportunități în ceea ce privește mobilitatea, chiar și pentru persoane care nu dețin un permis de conducere. Platforma a fost dezvoltată de inginerii celor două companii în cadrul Centrelor de Dezvoltare și Cercetare de la Suttgart, Germania,, și din Silicon Valley, Statele Unite. Tehnologiile au fost verificate în centrele de testare de la Immendingen și Boxberg.

Adaugati comentariu