Cifre de groază – Motivul ireal pentru care cele mai multe accidente se întâmplă aproape de casă

accidente

Tu ești atent la drum în timp ce conduci? Ignori telefonul mobil și nu umbli la radio decât atunci când ești oprit la semafor? Ești tot timpul cu gândul la drum? Știm că e imposibil să răspunzi “Da” la aceste întrebări. Trăim în secolul vitezei și în era tehnologiei și este greu spre imposibil să fii atent doar la condus.

Ce înseamnă “Distracted Driving”? Expresia, dificil de tradus mot-a-mot în limba română, face referire la conducerea neatentă, șoferul concentrându-se asupra unor alte activități. Orice îl face să privească în altă direcție decât la drum sau orice îi întrerupe concentrarea poate fi încadrat aici. În topul activităților care îi fac pe șoferi să nu mai fie atenți la traseu sunt vorbitul la telefon, scrierea mesajelor text, schimbarea posturilor de radio și chiar discuția cu pasagerii.

accidente
Sursă foto: VideoBlocks

Sistemele de asistență ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) ne pot salva viața, dar au limitele lor. Dovadă stau accidentele fatale în care au fost implicate automobile Tesla, deși sistemul Autopilot era activat. Evitând activități care îți distrag atenția nu te protejezi doar pe tine, ci reduci riscul și pentru ceilalți participanți la trafic.

Mituri despre traficul urban

Dacă ai telefonul la îndemână, vei fi tentat să verifici rețelele de socializare, să dai email-uri, să folosești aplicații mobile. Chiar dacă este vorba despre un sistem de navigație, acesta îți poate distrage atenția de la condus, pentru că ești nevoit să urmărești traseul.

Statistici de speriat

Consiliul Național pentru Siguranță din SUA arată că un șofer care scrie un mesaj text are șanse până la de șase ori mai mari să provoace un accident decât unul care a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise.

Dramă în lumea sportului. Un fotbalist celebru a murit într-un accident oribil

Telefonul mobil este de vină că un șofer se uită mai des la display decât la drum. În medie, verificarea notificărilor primite pe telefon durează aproximativ 5 secunde. La o viteză de 90 km/h, cele cinci secunde sunt suficiente pentru a parcuge o distanță de la un capăt la altul al unui teren de fotbal. Câte mașini poți întâlni în aproximativ 100 de metri la oră de vârf?

accidente

Pentru a-i convinge pe șoferi să nu se lase atrași în astfel de capcane, autoritățile americane desfășoară ample campanii de prevenție a accidentelor rutiere, însoțite de sloganul “Don’t Text and Drive” (“Nu scrie mesaje în timp ce conduci”).

National Highway Traffic Safety Administration’s (NHTSA) arată că aproximativ 660.000 de șoferi încearcă să folosească telefonul oricând pe parcursul zilei, inclusiv atunci când conduc.

Știi drumul? Riscul e mai mare!

NHTSA explică faptul că 52% dintre accidente au loc pe o rază de cinci mile (8 kilometri) de casă și 69% pe o rază de zece mile (16 kilometri). Acest lucru se întâmplă pentru că șoferii se relaxează la volan, atunci când conduc în zone foarte familiare.

Faptul că știe drumul, rutina acelui itinerariu, îl fac pe cel aflat la volan să fie mai puțin atent la trafic.

Adaugati comentariu